پیام خراسان

آخرين مطالب

دولت از زیر بار تامین انرژی شانه خالی می‌کند گفتگو

دولت از زیر بار تامین انرژی شانه خالی می‌کند
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - صمت در گزارش پیش رو با نگاهی به بندهای آیین‌نامه توسعه و افزایش تولید میادین گازی با تخصیص گاز تولیدی به واحدهای صنعتی انرژی‌بر و واحدهای پتروشیمی، دستاوردهای احتمالی آن را در گفت‌وگو با یک کارشناس حوزه انرژی بررسی کرده است.
تصویب‌ آیین‌نامه ورود صنایع انرژی‌بر به تولید گاز آیین‌نامه توسعه و افزایش تولید میادین گازی با تخصیص گاز تولیدی به واحدهای صنعتی انرژی‌بر و واحدهای پتروشیمی 9 اردیبهشت سال جاری تصویب شد.
براساس این آیین‌نامه، صنایع انرژی‌بر و پتروشیمی‌ها می‌توانند در توسعه میادین گازی سرمایه‌گذاری کنند تا تولید گاز افزایش یابد. براساس آیین‌نامه توسعه و افزایش تولید میادین گازی با تخصیص گاز تولیدی به واحدهای صنعتی انرژی‌بر و واحدهای پتروشیمی، سرمایه‌گذاران هر یک از صنایع انرژی‌بر و پتروشیمی‌ها می‌توانند منفرداً یا به‌صورت گروهی از طریق مشارکت با شرکت‌های اکتشاف و تولید دارای صلاحیت نسبت به سرمایه‌گذاری در طرح‌های توسعه میادین گازی جدید کشور از طریق انعقاد قرارداد با شرکت ملی نفت ایران یا سایر سازکارهای قانونی موضوع بند (ب) ماده (15) قانون برنامه پنج‌ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب 1403 اقدام ‌کنند.
همچنین وزارت نفت با استفاده از ظرفیت‌های قانونی شرکت ملی نفت ایران و سازکارهای رقابتی، نسبت به واگذاری فعالیت توسعه با افزایش تولید میادین گازی جدید به سرمایه‌گذاران و فروش گاز غنی با استفاده از انواع روش‌های قراردادی اقدام خواهد کرد.
در ادامه این آیین‌نامه آمده است: در راستای اجرای بند (الف) ماده (22) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب 1403، وزارت نفت مکلف است در خصوص فعالیت‌های توسعه‌ای و افزایش تولید میادین گازی و نفت در هر مقیاس نسبت به انجام مطالعات ارزیابی اثرات محیط‌زیستی اقدام و موافقت سازمان حفاظت محیط‌زیست را اخذ کند.
ماده 3 این آیین‌نامه می‌گوید: وزارت نفت مکلف است گاز طبیعی تولیدی حاصل از اجرای طرح‌های موضوع این آیین‌نامه را در اولویت تخصیص به واحدهای صنعتی قرار دهد.
در ماده 4 تاکید شده است: تولیدات گازی حاصل از توسعه میدان یا طرح‌های جمع‌آوری گازهای مشعل متعلق به سرمایه‌گذار است.
ماده 5 آیین‌نامه تاکید دارد: با درخواست سرمایه‌گذار در طول مدت قرارداد وزارت نفت به میزان مصرف واحدهای صنعتی زیرمجموعه سرمایه‌گذار در نقاط قابل تحویل و با رعایت امکان فنی شبکه سراسری گاز نسبت به تخصیص گاز طبیعی میادین اقدام می‌کند.
در تبصره آیین‌نامه قید شده است: با رویکرد کاهش ناترازی گاز طبیعی شرکت ملی نفت ایران مکلف است براساس قرارداد منعقده تا 100 درصد گاز طبیعی اضافی تولیدی طرح توسعه را به سرمایه‌گذار تخصیص دهد.
طرح‌هایی که امیدی به اثربخشی‌شان نیست یک کارشناس حوزه انرژی درباره سیاست سرمایه‌گذاری صنایع در حوزه تامین انرژی گفت: چند سالی است که دولت سیاست ورود صاحبان صنایع به‌ویژه صنایع ‌انرژی‌بر به حوزه تولید انرژی را به‌عنوان راه‌حل کاهش ناترازی در این بخش مطرح کرده و در نخستین گام برق هدف اقدام قرار گرفته است. اما آیا در این چند سال توفیقی در این زمینه حاصل شده است؟
هاشم اورعی در گفت‌وگو با صمت اظهار کرد: ورود صنایع به حوزه تولید انرژی، دستاورد مثبتی نخواهد داشت که راه‌اندازی نیروگاه بدون هیچ بازدهی ازسوی برخی صنایع در چند سال گذشته تاییدی است بر این ادعا. دلیل این شکست نیز این است که تولید انرژی کاری به‌شدت تخصصی است و صنایع گوناگون در حوزه مربوط به خودشان مهارت و تخصص دارند. اصلا منطقی هم وجود ندارد که صنایع متخصص در حوزه‌ای خاص مانند سیمان یا پتروشیمی با کاهش تمرکز بر حوزه فعالیت خود برای تولید انرژی اقدام کنند. اگر قرار است این شرکت‌ها سرمایه‌گذاری جدیدی انجام دهند، بهتر است سرمایه‌گذاری‌شان در بخش مربوط به حوزه فعالیت خودشان باشد.
تجربه‌های پیشین موفق نبوده است این کارشناس حوزه انرژی با بیان اینکه اگر ورود صنایع به موضوع تولید برق تاثیرگذاری مثبتی داشت، ما نباید اکنون شاهد زمینگیری صنایع با قطعی برق می‌شدیم، تاکید کرد: به‌لحاظ قانونی نیز نمی‌توان صنایع را ملزم به خودتامینی انرژی کرد، زیرا صنایع پیش از این در ازای پرداخت هزینه به نهاد رگولاتور انرژی و در اینجا مشخصا وزارت نیرو، اشتراک برق برای خود خریداری کرده و این نهاد ملزم به شارژ این اشتراک در ازای دریافت هزینه مصرفی و دیگر هزینه‌های مترتب است.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه عدم‌مطلوبیت سیاست ورود صنایع به حوزه تولید انرژی به طریق اولی در حوزه گاز هم صادق است، در این باره توضیح داد: در حوزه تولید گاز دو موضوع مانع از ورود آسان بخش خصوصی می‌شود؛ نخست اینکه میزان سرمایه موردنیاز در این بخش بسیار بالاست، در حالی که دوره بازگشت سرمایه یعنی بازدهی سرمایه‌گذاری طولانی است و دوم اینکه این بخش نیازمند فناوری بسیار بالا و پرهزینه است که تامین آن جز ازسوی برخی شرکت‌های خاص میسر نیست.
نگرانی از غارت اموال مردمی اورعی طرحی چون ورود صنایع به حوزه تولید انرژی برق و گاز را حساب‌نشده و ناشی از عدم دقت به جزئیات دانست و گفت: اگر هدف دولت این است که فقط جذب سرمایه انجام دهد و باقی امور از جمله توزیع، انتقال، فروش و... در ید مدیریت و قدرت خودش باشد، چه جذابیتی برای سرمایه‌گذار برای ورود به این حوزه وجود خواهد داشت؟ در سناریویی دیگر ممکن است دولت اجازه ورود به صفر تا صد کار تولید تا توزیع و فروش انرژی را به سرمایه‌گذار بدهد؛ آیا در آن صورت سرمایه‌گذار توان هماهنگی با چندین نهاد مرتبط به‌فرض مثال فقط در یک مورد لوله‌کشی گاز را دارد؟ اینها مسائلی است که درباره آن فکر نشده است.
این کارشناس حوزه انرژی در ادامه با ابراز نگرانی از آینده چنین طرح‌هایی تصریح کرد: ما امیدواریم به‌نام بخش خصوصی سیستم مافیایی کشور به این حوزه‌ها هم ورود نکند و غارتگری صورت نگیرد.
اورعی در پایان در پاسخ به این سوال که آیا چنین طرح‌هایی را نمی‌توان کم‌کاری دولت و گامی در جهت کاهش مسئولیتش تلقی کرد؟ گفت: آنچه از چنین طرح‌هایی برداشت می‌شود این است که دولت در پی رفع مشکل نیست، بلکه به‌دنبال آن است که از زیر بار مسئولیتش شانه خالی کند. البته این گفته به‌معنای مخالفت من با خصوصی‌سازی حوزه انرژی نیست. من معتقدم حوزه انرژی نیز باید خصوصی شود؛ مانند آنچه که در کشورهای دیگر هم وجود دارد، اما مسئله این است که این اقدام باید طی یک اولویت‌بندی انجام و البته تنها بخش‌هایی از این حوزه‌ها به دست بخش خصوصی سپرده شود. به‌طور مثال باید بخش‌های حساس مانند انتقال همچنان در اختیار دولت باشد و بخش‌هایی چون استخراج و توزیع را به بخش خصوصی واقعی واگذار کرد.
سخن پایانی ورود بخش خصوصی به حوزه اقتصاد اصلی پذیرفته و منطقی است؛ اما اینکه این هدف در قالب چه طرحی تحقق پیدا کند نیز مهم است. حوزه انرژی نیز از این قاعده مستثنا نیست و استفاده از ظرفیت بخش خصوصی برای توسعه این بخش قطعا نتایج مثبتی به‌همراه خواهد داشت؛ به‌شرط آنکه این ورود حساب‌شده و با دقت در جزئیات باشد. صنایع کلان که طبیعتا منابع بهتری برای سرمایه‌گذاری در طرح‌‌های اقتصادی در اختیار دارند، اهداف مناسبی برای سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی نیستند و بهتر است سرمایه آنها برای توسعه حوزه تخصصی‌شان به کار گرفته شود و اگر قرار است توسعه‌ای در حوزه انرژی با سرمایه‌های بخش خصوصی صورت گیرد باید طی یک اولویت‌بندی، آنهم فقط در برخی از بخش‌های غیرحساس با شکل‌گیری و فعالیت شرکت‌های متخصص حوزه انرژی باشد. بر این مبنا طرح‌هایی چون ورود صنایع برای تولید برق و گاز را می‌توان تنها نمایش پویایی دولت در تامین انرژی دانست
برون‌سپاری تامین برق به صنایع از موضوعاتی است که همواره مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان قرار گرفته است. دلیل انتقاد این است که بنگاه‌داری و نیروگاه‌داری دو تخصص جداگانه هستند و نمی‌توان آنها را با یکدیگر ادغام کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/863908/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پدافند هوایی شرق کشور معطر به عطر رضوی شد

مجازات متفاوت برای محکوم علیه؛ کار رایگان به عنوان مجازات جایگزین حبس

شمشیرباز ملی‌پوش خراسان جنوبی در اردوی آمادگی تیم ملی

درخواست رسمی رئال؛ آرنولد را آزاد کنید!

مسی اینترمیامی را به رئال مادرید تبدیل کرد!

لاپورتا همچنان در اندیشه بردن ستاره سری A به بارسلونا

آگوئرو: در بارسلونا با من مثل مسی رفتار کردند!

ستاره پرطرفدار به یونایتد چراغ سبز نشان داد

برد بدون حتی یک شوت!

رکوردشکنی جذاب سن‌سیرو؛ سود هنگفت اینتر!

هشدار کاپلو به اینتر: این مثل خودکشی است

اولین قهرمانی دوران حرفه‌ای هری کین به روایت انیمیشن

برگ برنده اینتر؛ زومر قهرمان پنالتی‌ها!

ساعت‌شمار خداحافظی رونالدو از فوتبال با شکوفایی پسر

پیش بینی رگبار باران در 7 استان

نمایشگاه مد و لباس ایرانی اسلامی «اصیلا» در خراسان‌جنوبی افتتاح شد

کاهش دمای هوا در خراسان رضوی

نمایشگاه دستاوردهای آموزش و پرورش خراسان رضوی افتتاح شد

ماندگارترین معلم شما چه کسی بود؟

محسن شریفیان چگونه به موسیقی علاقمند شد؟

درخواست احساسی خواهر تتلو از هواداران برادرش؛ برای امیر آیه الکرسی بخوانید!

«ای ایران...»؛ یکی از ماندگارترین سرودهای ملی ایران

راز چهار جسد در اتاقی قفل‌شده / دیوار، تخت و خاکستر پمپئی

آیت الله فاضل لنکرانی: امام رضا (ع) معیار شیعه اثنی عشری است

قاضی پور: همه در ایران، تراکتور را دوست دارند/ آذربایجان به ولایت‌مداری معروف است/ هیچ مربی خارجی را قبول ندارم/ خداداد غیرت دارد

امکان خرید بیشتر شهروندان با کالا برگ به دلیل اختلاف قیمت میادین و بازار‌های میوه و تره‌بار

پایان رقابت جام خلیج فارس و گرامیداشت جان باختگان بندر شهیدرجائی در جزیره کیش

«شعر فارسی در کرانه‌های دور» به نمایشگاه کتاب رسید

نفس‌های به شماره افتاده زبان فارسی زیر چکمه‌های استالین

تلویزیون به استقبال نمایشگاه کتاب رفت/ ویژه‌برنامه‌هایی برای ترویج فرهنگ مطالعه

کشفی که تاریخ را شوکه کرد!

انتشارات کتاب جمکران با 70 اثر جدید به نمایشگاه کتاب می‌آید

10 عنوان کتاب طنز نشر «میخ» در نمایشگاه کتاب

ماجرای جنگ نفتکش‌ ها از زبان خلبان ایرانی

سیاست‌گذاری‌ها و راهبردهای اطلاع رسانی در بنیاد شهید و امور ایثارگران باید خاص باشد

مدال‌ بدلی به جای 5 طلای المپیکی که در آتش آمریکا سوخت!

سن‌سیرو در تسخیر 15 جواهر لاماسیا

کنترل تماشایی ستاره بارسلونا در تمرینات پیش از دیدار مقابل اینتر

پاداش هنگفت بارسلونا به فلیک

بدترین بازنده فوتبال انگلیس در رئال!

پیام صریح ستاره لیورپول به رئال: فعلا کار دارم!

خاطره بازی با برتری 3 گله اینتر در جوزپه مه‌آتزا مقابل بارسلونا در دور رفت نیمه‌نهایی UCL

چالش تیر دروازه ستاره آلمانی در تمرینات بایرن مونیخ

انیمیشنی دیدنی به مناسبت دور برگشت مرحله نیمه‌نهایی لیگ قهرمانان

شزنی اینجا بارسلونا را به فینال می‌برد!

سه‌گانه ناکامی پرسپولیس برای جذب بازیکن تاثیرگذار سپاهان

رقم رضایتنامه هافبک جدید استقلال لو رفت

بازی استقلال بدون VAR شد

لزوم نوسازی روش‌های تبلیغی متناسب با ابزارهای نوین از جمله هوش مصنوعی

استقبال دختران خراسانی از ورزش قایقرانی