زیارت با معرفت؛ کلیدواژه پرتکرار رهبر معظم انقلاب
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام خراسان - به گزارش خبرنگار گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا،حجتالاسلام محمدجواد فدایی، مبلغ فعال حوزه جهاد تبیین، به تشریح دیدگاههای مقام معظم رهبری در خصوص زیارت اصیل و کامل پرداخت.
حجتالاسلام فدایی در ابتدای سخنان خود اظهار کرد که محوریترین و پرتکرارترین نکته در بیانات حضرت آیتالله خامنهای پیرامون زیارت، تأکید بر «زیارت با معرفت» است.
وی گفت: از نگاه ایشان، زیارت فراتر از یک سفر و جابجایی فیزیکی، مثلاً از شهری به مشهد مقدس، است؛ بلکه زیارت حقیقی زمانی رخ میدهد که زائر با این معرفت و شهود قلبی حرکت کند که در حال ورود به محضر آن وجود نورانی، اعم از معصوم (ع)، شهید والامقام یا امامزاده عظیمالشأن، است.
حجتالاسلام فدایی بیان کرد: رهبر انقلاب تصریح دارند که اگر زیارت با این عمق معرفتی صورت پذیرد، همان فیوضات و برکاتی که مؤمنین در دوران حیات ظاهری ائمه اطهار (ع) از محضر ایشان کسب میکردند، نصیب زائر خواهد شد. صرف حضور در مکان کافی نیست، بلکه درک حضور و مقام آن شخصیت، شرط اصلی است.
وی با اشاره به راهکارهای معرفی جذاب و مؤثر زیارت به نسل جوان بیان کرد: مقام معظم رهبری برای اینکه زیارت برای جوانان لذتبخش و در عین حال سازنده و راهگشا باشد، مفهوم «زیارت عاشقانه» را مطرح و بر آن تأکید میورزند.
حجتالاسلام فدایی افزود: منظور از زیارت عاشقانه این است که زائر در عین درک عظمت و جایگاه رفیع امام یا ولی خدا، بتواند یک ارتباط قلبی، صمیمانه و مبتنی بر عشق و محبت – شبیه به رابطه فرزند با پدری مهربان یا رابطهای دوستانه و رفاقتی – با ایشان برقرار نماید.
وی بیان کرد: این نگاه، مستخرج از خود معارف دینی است؛ چنانکه در روایات و زیارتنامهها، تعابیری، چون «پدر مهربان» و «برادر همنوع» برای امام رضا (ع) به کار رفته و در دعای جوشن کبیر نیز خداوند را با اوصافی، چون «یا رفیقَ مَن لا رفیقَ لَه» و «یا حبیبَ مَن لا حبیبَ لَه» میخوانیم.
این کارشناس دینی اظهار کرد: اگر بتوان زیارت را با این رویکرد که به ملاقات رفیق و حبیب حقیقی میرویم، به جوان معرفی کرد، قطعاً ارتباطی عمیق و از سر شوق، با تمام وجود و سلولهای بدن، برقرار خواهد شد.
حجتالاسلام فدایی ضمن تأکید بر نقش بیبدیل زیارت در تحکیم پایههای «وحدت اسلامی»، بیان کرد: هرچند زیارت در ظاهر یک عمل فردی است، اما در حقیقت، به شکلگیری «اجتماعات عظیم مؤمنانه» منجر میشود.
وی گفت: وقتی انسان در حرم مطهر رضوی، عتبات عالیات یا بیتالله الحرام، شاهد حضور گسترده مسلمانان از ملیتها، نژادها و زبانهای گوناگون است که همگی حول یک محور قدسی و با دغدغههای مشترک معنوی گرد آمدهاند، احساس قوت قلب، آرامش و عدم تنهایی میکند.
این کارشناس دینی اظهار کرد: این مشاهده عینی که یک فرد غربی یا شرقی حاضر در آن مکان نیز همان دغدغههای ایمانی و مشترک را دارد، به شدت حس همدلی، همبستگی و ائتلاف را میان امت اسلامی تقویت میکند و این همان بستری است که میتواند جامعه را به سوی تحقق نظام امام و امت و آمادگی برای ظهور حضرت ولیعصر (ارواحنا له الفداء) سوق دهد.
حجتالاسلام فدایی در پایان، بر اهمیت توجه به «آداب زیارت» و به خصوص انس با «متون و زیارتنامهها» از دیدگاه رهبر انقلاب تأکید کرد و اظهار داشت: حضرت آقا عنایت ویژهای دارند که زائران در مشاهد مشرفه، به قرائت زیارتنامههای مأثور بپردازند.
وی افزود: ایشان تصریح دارند که حتی اگر در سند برخی از این زیارتنامهها محل بحث باشد، نفس محتوا و مضامین عالی آنها، که بهترین عبارات برای گفتگو و عرض ارادت به محضر اولیاء الهی است، بسیار ارزشمند است و نباید از آنها غفلت کرد.
حجتالاسلام فدایی بیان کرد: این زیارتنامهها صرفاً عباراتی برای خواندن نیستند، بلکه سرشار از «بینش»، «نگرش» و معارف عمیقی هستند که میتوانند «خط مشی» و مسیر صحیح زندگی را به انسان نشان دهند.
این کارشناس دینی اظهار کرد: به عنوان نمونه، استناد رهبر انقلاب به فراز «مَحْبُوبَهً فِی أَرْضِکَ وَ سَمَائِکَ» از زیارت امینالله در دیدار با ورزشکاران، گویای این نکته است که چگونه این متون میتوانند الگوهای متعالی (محبوبیت نزد خدا و اهل آسمان) را به جای الگوهای کاذب و زودگذر دنیوی (شهرت صِرف) به ما معرفی کنند.
وی گفت: تأکید مؤکد رهبری بر این است که این زیارتنامهها، حتی اگر معنای دقیق تمام واژگان آنی درک نشود، باید با توجه، حضور قلب و با این احساس که در محضر امام (ع) هستیم، قرائت شوند تا بتوانند اثر بصیرتبخش و هدایتگر خود را در زندگی فردی و اجتماعی ما ایفا کنند.
نویسنده: رشیدیان
-
سه شنبه ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۰۴:۴۱
-
۸ بازديد
-

-
پیام خراسان
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/864013/