پیام خراسان

آخرين مطالب

تنبلی، راز باورنکردنی بقای پاندای غول‌پیکر اجتماعي

تنبلی، راز باورنکردنی بقای پاندای غول‌پیکر
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش خبرآنلاین، الگوی مصرف بامبو درمیان پانداها آن‌قدر قوی است که فِنگ لی، پژوهشگر دانشگاه عادی غرب چین، خرس‌های سیاه و سفید را «خردکننده‌ی سیار بامبو» توصیف می‌کند. اما آیا خرس‌های پاندا رژیم غذایی‌شان را فراتر می‌برند و غیر از این گیاه سریع‌الرشد چیز دیگری هم می‌خورند؟ به طور معمول، پاسخ منفی است.
به نقل از زومیت، گرچه برخی استثناهای نادر وجود دارد. لی در ایمیلی به لایوساینس گفت: «مواردی دیده شده که پانداهای غول‌پیکر وحشی گاهی حیوانات کوچک را می‌خورند.» لی به نمونه‌های نادری در منطقه کوهستانی چین‌لینگ در چین اشاره کرد که در آن پانداهای غول‌پیکر در حال جویدن استخوان‌های یک تاکین (Budorcas taxicolor)، نوعی سم‌دار وحشی شبیه بز مشاهده شده‌اند. همچنین بر اساس برخی گزارش‌ها آن‌ها گاهی به موش‌های بامبوی چینی (Rhizomys sinensis) نیز حمله کرده‌اند.
جان اسپیکمن، رئیس بخش جانورشناسی دانشگاه آبردین در بریتانیا تأیید می‌کند که این موارد نادر و اتفاقی هستند. او توضیح می‌دهد: «در اینترنت عکسی از یک پاندا در باغ‌وحش وجود دارد که طاووس را شکار کرده و خورده است. اما تا جایی که من می‌دانم، این برخوردها کاملاً تصادفی هستند.»
فارغ از لغزش‌های نادر به سمت گوشت‌خواری، پانداها به‌طور کامل به بامبو پایبند هستند. بااین‌حال، نکته‌ای جالب در این داستان وجود دارد: شواهد فراوان نشان می‌دهد که پانداها در واقع باید رژیم غذایی بسیار متنوع‌تری داشته باشند. در واقع، آن‌ها برای خوردن بامبو چندان مناسب نیستند.

پیام خراسان

بر اساس پژوهش‌ها، ساختار دستگاه گوارش پانداها مانند دیگر خرس‌ها به گوشتخواران شبیه است و معده‌شان فاقد ساختار چندحفره‌ای است که سایر گیاه‌خواران برای هضم مقادیر زیاد گیاه استفاده می‌کنند. علاوه بر این، میکروب‌هایی که در روده آن‌ها زندگی می‌کنند، بیشتر شبیه میکروب‌های گوشت‌خواران هستند و توانایی هضم و استخراج پروتئین را دارند؛ اما برای تجزیه‌ی گیاهان مناسب نیستند. مدفوع پاندا نیز این موضوع را نشان می‌دهد: پژوهشگران دریافتند که در آن تکه‌های هضم‌نشده‌ی بامبو وجود دارد.
خیزش تکاملی پاندا به نظر می‌رسد مشخصات ناسازگار پانداها، یادگارهای تکاملی اجداد غول‌پیکرشان است. سرنخ‌هایی از فسیل‌ها نشان می‌دهد که نیاکان پانداهای امروزی نه تنها گوشت، بلکه گیاه نیز مصرف می‌کردند. شواهد فسیلی هفت میلیون ساله نشان می‌دهد که یکی از اجداد خاص پاندا به نام گربه‌خرس (Ailurarctos) شروع به امتحان‌کردن مقدار کمی بامبو کرد. به گفته‌ی «لی»، این نقطه «آغاز گذار از همه‌چیزخواری به گیاه‌خواری» بود که احتمالاً به دلیل تغییر در دسترسی به غذا شتاب گرفته است. او می‌گوید: دیدگاه رایج امروزی این است که تغییرات محیطی در دوران باستان باعث کاهش شدید منابع غذایی شد. اجداد پانداهای غول‌پیکر با دیگر گوشت‌خواران رقابت شدیدی داشتند.
بدن پاندا ناسازگاری زیادی با خوردن بامبو دارد پژوهشگران بر این باورند که گربه‌خرس که پیش‌تر شروع به افزودن بامبو به رژیم غذایی خود کرده بود، از یک مزیت تطبیقی برخوردار شد و توانست با زیستن در جایگاه بوم‌شناختی خاص خود، کمبود غذا را پشت سر بگذارد. لی می‌گوید: فرآیند تکاملی پانداهای غول‌پیکر از همه‌چیزخواری به تغذیه‌ی صرفاً بامبو، نمونه‌ای کلاسیک از بقای متناسب‌ترین و نه لزوما بهترین، در زیست تکاملی است.
بااین‌حال، هرچند ترکیب تکاملی بدن پانداهای غول‌پیکر ممکن است با رژیم غذایی بامبومحورشان ناسازگار به نظر برسد، این موجودات در عین حال چندین سازگاری نیز برای هماهنگی با شرایط خود پیدا کرده‌اند. برای مثال، به گفته‌ی لی، ژنی که باید به آن‌ها امکان چشیدن طعم خاص و «خوشمزگی» گوشت را بدهد، در DNA آن‌ها غیرفعال شده است؛ به این معنی که به‌احتمال زیاد، تمایلی طبیعی به گوشت تازه ندارند. پانداها همچنین سوخت‌وساز بسیار کندی دارند که به آن‌ها کمک می‌کند با رژیم غذایی کم‌انرژی بامبو زنده بمانند. در واقع، پانداها فقط 38 درصد از انرژی روزانه‌ای را مصرف می‌کنند که سایر پستانداران خشکی با اندازه‌ی مشابه مصرف می‌کنند.
اسپیکمن در پژوهشی مشارکت داشت که ریشه‌ی احتمالی سرعت پایین سوخت‌وساز پانداها را کشف کرد: علت اصلی یک جهش ژنی مختص پانداها است که هورمون‌های تیروئید را کنترل می‌کند؛ این هورمون‌ها نقش کلیدی در تنظیم متابولیسم دارند.
براساس پژوهش‌های دیگر، باکتری‌های روده پانداها کاملاً با رژیم غذایی گیاهی‌شان در تضاد نیستند. در واقع، باکتری‌های روده آن‌ها در فصل‌هایی که جوانه‌های بامبو (بخش مغذی‌تر گیاه نسبت به برگ‌ها) ظاهر می‌شود، تغییر می‌کند و به پانداها امکان می‌دهد که در این پنجره زمانی کوتاه انرژی بیشتری ذخیره کنند و در این مدت افزایش وزن قابل مشاهده‌ای پیدا می‌کنند.
پانداها همچنین با یک «انگشت شصت کاذب» تکامل یافته‌اند که به آن‌ها امکان می‌دهد ساقه‌های بامبو را محکم بچسبند. همچنین با وجود دندان‌های آسیاب پهن‌تر از دیگر خرس‌ها و فک‌های قدرتمند می‌توانند ساقه‌های بامبو را به خوبی خرد کنند. اسپیکن توضیح می‌دهد: «صورت‌های گرد بزرگ آن‌ها به این دلیل است که ماهیچه‌های فک عظیمی دارند که به آن‌ها نیروی گاز گرفتن بیشتر نسبت به خرس قطبی را می‌دهد.
پانداها مورد تحسین قرار دارند، اما به همان اندازه به عنوان موجوداتی با سازگاری ضعیف و بن‌بست‌های تکاملی مورد تمسخر قرار می‌گیرند. اما هرچند ممکن است به نظر برسد که آن‌ها تمام روز فقط لم می‌دهند و بامبو می‌خورند، همان‌طور که لی می‌گوید، «تنبلی پانداها حکمت بقای آن‌ها است.»
5858
کد خبر 2062289

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/867215/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اجرای احساسی «حکم دل است» از رضا بهرام

مولر نمی‌گذارد جشن قهرمانی بایرنی‌ها تمام شود!

سورپرایز بارسا؛ گلر کاتالان رقیب جدید شزنی و تراشتگن

خانه‌تکانی بزرگ؛ هشت بازیکن از بارسا می‌روند!‏

گواردیولا قلک را می‌شکند؛ برنامه بزرگ تابستانی سیتی

لیورپول به دنبال هایجک بزرگ از سیتی؛ فلوریان ویرتز!‏

هر روز یک مصدوم جدید روی دست آنچلوتی

وعده هالند؛ سیتی قهرمان جام باشگاه‌های جهان

فلیک: تصمیم نگرفته‌ام که آیا بازی امشب رئال را ببینم یا خیر!

شوخی جالب اولیسه و سانه با موسیالا در جریان جشن قهرمانی بایرن در بوندسلیگا

روزهای دلبری طارمی در اینتر؛ مهدی مقابل لاتزیو هم فیکس است

تأیید شد؛ بیفوما با قرارداد دو ساله در پرسپولیس

چراغ سبز علی کریمی به استقلال

برگزاری آئین قرآنی «ابراهیم» به‌مناسبت سالگرد شهید جمهور در مشهد

کشف 15 قطعه چکاوک وحشی در مرز دوغارون تایباد

آهنگ «اخماتو وا کن» با صدای بهنام بانی

دستگاه‌های اجرایی برای جذب منابع ملی تلاش کنند

اعزام کاروان پیاده 500 نفره از گیلان برای زیارت مرقد امام خمینی (ره)

افشای راز برگشت تتلو به ایران + فیلم

بنیادی فر قاضی فلسطین – عمان شد

افشای راز جدایی ستاره استقلال از فوتبال

فولاد سنگان مسیر یادگیری و مشارکت را هموار می کند

رسمی ؛ بررسی آخرین وضعیت پرونده بیرانوند ، تیم ملی و تیم امید ؛ از تعیین تکلیف نیمکت تا بازی در مشهد + سند

بازداشت مجدد مدیرعامل سابق پدیده شاندیز

قرارداد ایرانسل و شهرداری مشهد برای بهبود کیفیت خدمات ارتباطی

برگزاری آئین قرآنی «ابراهیم» به مناسبت سالگرد شهید جمهور در مشهد

افزایش دوبرابری بیابان‌های کشور در صورت بی‌توجهی به جنگل‌ها و مراتع

نظر فرمانده کل سپاه درباره ترامپ + ویدئو

رونمایی از مجموعه 25 جلدی «متولد تهران»

دکتر پزشکیان در پیامی درگذشت مادر شهیدان «دیانتی» را تسلیت گفت

رشد شاخص‌های اقتصادی، نتیجه تعامل و هم افزایی همه حوزه هاست

بسیجیان در مدیریت مصرف انرژی برق، الگو باشند

دستگاه‌ها در زمینه جذب منابع ملی، اقدامات مؤثری  انجام دهند

خطر واقعی سه-هیچ شدن بازی امشب رئال!

پلی به گذشته؛ برتری 4-0 منچستریونایتد مقابل چلسی و قهرمانی در جام حذفی انگلیس در سال 1994

گل‌ها و مهارت‌های شگفت‌انگیز عثمان دمبله در فصل 25-2024

تصمیم برزیل ژسوس را ویران کرد

مقصد بعدی رودریگو با جدایی از رئال

گل زیبای سانتیاگو مونتیل از زاویه تماشاگران که می تواند نامزد پوشکاش باشد

تصاویری جالب از شادی نافرجام بارسایی‌ها هنگام به ثمر رسیدن گل مردود فرمین لوپز در ال کلاسیکو

بهبود شاخص‌های اقتصادی در خراسان جنوبی؛ کاهش نرخ تورم در استان

زمان پیش ثبت‌نام مدارس شاهد استان خراسان رضوی اعلام شد

عبداللهی در مراسم تجلیل از نمایندگان فروش برتر: بیمه دی در آستانه رکوردهای جدید/نمایندگان، نیروی محرکه تحول در بیمه

قاضی‌زاده: پاسخگویی در ساختارهای موازی گم شده است

هشدار سطح نارنجی هواشناسی و کاهش 14درجه‌ای دمای هوا در خراسان شمالی

احتمال نشستن فرهاد مجیدی روی نیمکت تیم ملی ایران!

معاون دولت سیزدهم: نباید اجازه داد فضای جامعه مبتذل شود/ پاسخگویی در ساختارهای موازی گم شده است

تصاویر/ادای احترام معاونین استاندار به شهید گمنام موزه دفاع مقدس خراسان شمالی

برای اولین و آخرین بار در تاریخ؛ والیبالیستی که دروازه‌بان پرسپولیس شد + عکس

ستاره افت کرده پرسپولیس؟ این بار خروج از لیست بازی با هوادار!