پیام خراسان

آخرين مطالب

ریاضی کجا و توسط چه کسی اختراع شد؟ مقالات

ریاضی کجا و توسط چه کسی اختراع شد؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - : در پاسخ به این سوال، عده ای مصریان باستان را اولین مخترعان علم ریاضی می دانند ولی واقعیت چیز دیگری است.
در هر فرهنگ قدیمی که به بررسی ریاضی پرداخته شده، این بررسی به شیوه خاصی صورت گرفته: یونانی‌ها، هندسه و منطق را به کار می بردند تا قضایا و برهان ها را ارائه کنند ( مفاهیمی که پیش از آنکه افرادی مثل فیثاغورث و افلاطون شروع به آموزش دادن آنها در قرن ششم قبل از میلاد بکنند، هیچ مدرکی درباره آنها وجود ندارد).
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در چین باستان، ریاضیات عمدتاً به عنوان یک سیستم عملی برای حکومت و قوانین، رشد پیدا کرد و در هند، در متون باستانی متعلق به قرن هشتم قبل از میلاد ذکر شده که شاتاپاتا برهمانا از ریاضیات به‌عنوان راهی برای ارتباط با خدایان استفاده می‌کرد . برای بابلی‌های باستان طبق اطلاعات به دست آمده، تا سال 1600 قبل از میلاد، این نجوم بود که سنت ریاضی را از بقیه متمایز می‌کرده. مشاهدات آنها به برخی از اولین نمونه‌های شناخته شده ریاضیات باستان اشاره دارد: «کاتبان به شکلی سیستماتیک در حدود قرن هشتم قبل از میلاد، پدیده‌های آسمانی (مانند کسوف) را ثبت می‌کردند. اخترشناسان برای این کار، موقعیت‌های آینده اجرام آسمانی را در جدول‌هایی ثبت می‌کردند و این روند حدود 2000 سال ادامه داشت.»
قدیمی‌ترین نشانه‌های ریاضیات در بابل، مانند آنچه در Plimpton 322 دیده می‌شود، ابتدایی و چشمگیر و در عین حال ناقص و حاوی اشتباهات متعددی است و هیچ مدرکی که ثابت کننده استفاده از تکنیک خاصی است دیده نمی‌شود و احتمالا توسط فردی که ریاضیدان نبوده، نوشته شده است. با این وجود، این مدرکی از یک سنت ریاضی باستانی است که به اعتقاد برخی‌ها، از نظر پیچیدگی با اروپای رنسانس رقابت تنگاتنگی دارد. اما اول کدامیک بوده؟
اولین ریاضیدان مشهور دنیا کیست؟ برای آنکه به اولین نمونه‌های ریاضی نوشتاری برسیم، باید به قرن‌ها قبل برگردیم. در مصر مردم از همان زمان که می‌نوشتند، از ریاضیات هم استفاده می‌کردند. در این زمینه، شواهد متعددی مبنی بر یافتن یک سیستم اعداد پایه ده برروی مصنوعات متعددی که به بیش از پنج هزار سال پیش برمی‌گردد مشاهده شده است.
جان جوزف اوکانر و ادموند رابرتسون، دو محقق دانشکده ریاضیات و آمار دانشگاه سنت اندروز در این باره نوشتند: « تا 3000 سال قبل از میلاد مسیح، کشاورزی با محاسبه و در نظر داشتن دوره‌های منظم بارش و خشکسالی در سال در جریان بود؛ از همین رو دانستن زمان رسیدن فصل باران، اهمیت بالایی داشت و به همین خاطر هم مطالعه نجوم برای تنظیم اطلاعات تقویمی توسعه یافت. »
آنها ادامه دادند:« منطقه وسیعی که زیرنظر دولت مصر بود، به مدیریت پیچیده، سیستم مالیاتی و ارتش نیاز داشت و با پیچیده‌تر شدن جامعه، نیاز به نگهداری سوابق و محاسبات زمانی که مردم به مبادله کالاها می‌پرداختند، بیشتر احساس می‌شد. از همین رو نیاز به شمارش، نوشتن و ثبت اعداد برای معاملات ایجاد شد.»
بهترین شواهدی که از مهارت ریاضی مصریان باستان حکایت دارد، یکی از نمادین‌ترین دستاوردهای تمدن است: اهرام ثلاثه مصر.
هرم بزرگ جیزه در حدود 2650 سال قبل از میلاد ساخته شد و یک شاهکار مهندسی جالب توجه است. این هرم به وضوح نشان می‌دهد که جامعه آن دوره به سطح بالایی از موفقیت دست یافته بود. برخی از اندازه‌گیری‌های هرم بزرگ،مردم را به این جمع‌بندی می‌رساند که این هرم با محاسبات ریاضی دقیقی ساخته شده است.
حالا این سوال مطرح می‌شود که آیا مصریان باستان اولین ریاضیدانان بودند؟ خب، به نحوی پاسخ به این سوال مثبت است: بله: اولین نویسنده‌ای که یک کتاب درسی ریاضی را نوشته، نامش در تاریخ باقی مانده است. این کتاب معروف به پاپیروس رایند است و حاوی حدود 84 مسئله تمرینی است که حساب، هندسه و جبر ابتدایی را پوشش می‌دهد و متعلق به دوره میانی دوم مصر است.
نویسنده این کتاب اهمس بود و مطمئناً در واقع یک ریاضی‌دان نبوده است. براساس مقدمه این کتاب، نویسنده آن را در سال 33، در چهارمین ماه از فصل طغیان، به عظمت پادشاه مصر علیا و سفلی، "A-user-Re"، نوشته و وقف کرده است. این بدان معناست که این کتاب در حدود سال 1650 قبل از میلاد مسیح نوشته شده و از روی اثری که تقریبا دو قرن پیش از آن ثبت شده بود، کپی‌برداری شده است.
اما به هر ترتیب، به غیر از این، هیچ اطلاعات دیگری درباره اهمس وجود ندارد. او احتمالا یک کاتب تصادفی بوده که احتمالا هرگز نمی‌دانست که در نهایت در تاریخ ریاضیات، به چنین شخصیت مهمی تبدیل خواهد شد.
آغاز کار در این مرحله، ما بیش از 5000 سال به عقب می‌گردیم؛ نقطه‌ای که حتی می‌توانیم برای ارقام نام بگذاریم و وسوسه‌انگیز است که فکر کنیم به اولین ریاضی‌دان تاریخ رسیده‌ایم.اما راستش را بخواهید، به هیچ وجه به هدفمان نزدیک نیستیم و برای رسیدن به این هدف، نه تنها چند هزار سال، بلکه باید ده ها هزار سال و تا عصر حجر به عقب برگردیم.
جورج قورگیس جوزف، ریاضیدان و متخصص تاریخ ریاضیات، در کتاب خود به نام "تاج طاووس: ریشه های اروپایی ریاضیات" نوشته: «محدود کردن مطالعه به شواهد مکتوب، نگاهی غیر ضروری به تاریخ ریاضیات است .
او در ادامه توضیح می دهد:« ریاضیات در ابتدا از نیاز به شمارش و ثبت اعداد آغاز شد. اگر ریاضیات را به عنوان هر فعالیتی تعریف کنیم که از مفاهیم مربوط به اعداد یا پیکربندی‌های فضایی به همراه نوعی منطق ناشی می‌شود یا مستقیماً ایجاد می‌کند، می‌توانیم به طور قانونی بگوئیم که ریاضیات اولیه، زمانی وجود داشت که هیچ پیشینه مکتوبی در دسترس نبود .»
کشف اولین ریاضیدان تاریخ با یک استخوان با این معیار، اولین ریاضی‌دان، رومی یا یونانی نبود که قضایای انتزاعی را نوشته باشد و یک فرد بابلی نبود که ستاره‌ها را ثبت می‌کرد. حتی اهمس یا دانش‌آموزانش نبودند؛ بلکه اولین ریاضی‌دان کسی بود که "استخوان ایشانگو" را خلق کرد .
این استخوان، یک استخوان بسیار کوچک، با طول تقریبا 10 سانتی‌متر است و در نگاه اول، ممکن است مشکوک شوید که آیا اصلا ربطی به ریاضیات دارد یا خیر. اما جواب این سوال در بریدگی‌هایی است که در کناره های آن خراشیده شده اند: چهار گروه در یک ردیف . چهار گروه در ردیفی دیگر و هشت گروه در ردیفی دیگر... همه در مقادیر مختلف و با فواصل مختلف .

پیام خراسان

شاید این اتفاقی به نظر برسد ولی این‌گونه نیست. جوزف در این باره گفته:« الگوهای عددی خاصی در هر یک از ردیف‌ها مشاهده می‌شود. مجموع علامت‌گذاری روی ردیف‌های (الف) و (ب)، 60 می‌شود. ردیف (ب) حاوی اعداد اول بین 10 و 20 است. بریدگی‌ها به صورت 20 + 1، 201، 10+ 1، و 10-1 گروه‌بندی می‌شوند. در نهایت، ردیف (c)، که در آن زیر گروه‌های (5، 5، 10)، (8، 4)، و (6، 3) به وضوح مشخص هستند، به نظر می‌رسد که برای نشان دادن درک مفهوم تکرار یا ضرب در 2 مورد استفاده قرار می‌گرفتند.
در هر حال دلیل آنکه دقیقاً چرا استخوان Ishango ایجاد شد، همچنان مثل یک راز مبهم است؛ برخی از افراد معتقدند که از این استخوان برای بازی‌های ریاضی استفاده می‌شد. عده‌ای دیگر بر این باورند که از این استخوان به عنوان یک تقویم برای اهداف مذهبی یا هواشناسی استفاده می‌شده. حتی این احتمال وجود دارد که قوم ایشانگو بدین ترتیب سیستم اعداد خود را برای مصریان به ارث گذاشته باشند؛ همین باعث شده که استخوان تنها شواهدی از یک ماشین‌حساب باستانی به نظر نرسد، بلکه نزدیک‌ترین چیزی است که دنیای ریاضی را به آخرین جد مشترک جهانی وصل می‌کند.
این استخوان قدمتی بین 20 هزار تا 25 هزار سال دارد و گرچه مصنوعات ریاضی بالقوه دیگری پیدا شده‌اند که مربوط به قبل از آن هستند (مثلا استخوان Lebombo که ممکن است اولین ردیاب دوره شناخته شده باشد)؛ اما در حال حاضر، این استخوان ایشانگو است که به‌عنوان قدیمی‌ترین شیء ریاضی تأیید شده شناخته می‌شود و سازنده آن، هر کسی بوده، بی تردید اولین ریاضی‌دان شناخته‌نشده جهان است.
در این گزارش بیشتر درباره تاریخ ریاضی بخوانید.
5858
کد خبر 2063321

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/868603/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رونمایی از کتاب شهید روز اربعین

سرقت 10 هزار دلاری در نمایشگاه کتاب یا نفت؟

حضور «بقایی» در نمایشگاه کتاب تهران

دنیای پرماجرای زیرزمین | درباره سالن ناشران کودکان و نوجوانان نمایشگاه کتاب که پر از حکایت های شنیدنی است

بقایی: دیپلمات‌های امروز ایران خیلی واقع‌گراتر شده‌اند

بقائی: مطالعه تاریخ برای دیپلماتها، ضروری است

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «خوراکیان»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «خرمی»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان معزز «فرهادی تروجنی»

فرمول رئال برای گرفتن بارسلونای قهرمان

آغاز رویایی کریستیانو جونیور با پیراهن پرتغال

هری کین: هرگز تسلیم نشدم تا بالاخره قهرمان شوم

یک زمانی گرفتن توپ از بازیکنان بارسلونا آرزوی بقیه تیم‌ها بود!

در‌ پیشرفت چشمگیر پروژه فولادشرق خراسان

عکس/ تصادف در «رضویه» مشهد 2 کشته بر جا گذاشت

کشف 63 هزار عدد قرص مخدر و غیرمجاز در مشهد

تکنوازی تار کیوان ساکت و اجرای قطعه‌ی «افسوس»

خراسان جنوبی با کمبود محیط بان رو به رو است

رزمایش سراسری اهدای 400 سبد حمایتی ویژه خانواده زندانیان خراسان‌جنوبی

کاهش 14 درصدی سرقت در خراسان جنوبی

استخر نیمه‌تمام بشرویه چه زمانی تکمیل می‌شود؟

دختر معتاد طلاهای مادرش را در شیروان سرقت کرد

سقوط درخت کهنسال در خیابان شهید بهشتی بجنورد بر اثر وزش باد شدید

ارزیابی مثبت عملکرد 6 ماهه صندوق بیمه حوادث طبیعی

آتش سوزی در جنگل های مانشت ایلام وارد سومین روز شد

روند افزایش دما در خراسان رضوی تا پنجشنبه ادامه دارد

سفری هیجان انگیز به صالح آباد همدان از نگاه دوربین شهروندخبرنگار

افتتاح هتل پنج‌ستاره اکسلسیور در جزیره کیش

ماجرای سرقت مبلغ 10 هزار دلار از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران چه بود؟ + فیلم

نیم نگاهی به کتاب «خوانش‌هایی از دیپلماسی فرهنگی تراز انقلاب»

ما را به اجبار به مصلی آوردند؛ فروش ٢٨5 میلیارد تومان کتاب تا روز هفتم

نشست اعضای بریکس در نمایشگاه کتاب برگزار شد/ لزوم فعال‌سازی ظرفیت‌های فرهنگی ایران

استقبال از «انسان 250 ساله» و «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن»در ترکیه

میزان فروش نمایشگاه کتاب به 285 میلیارد تومان رسید

تمرکز آثار جدید مجمع تقریب مذاهب بر وحدت و تمدن نوین اسلامی

خبر سرقت در نمایشگاه کتاب اشتباه بود

بخش عمده‌ای از تاریخ و فرهنگ بشر در کشورهای عضو بریکس است

سخنگو شورای نگهبان در نمایشگاه کتاب هم خواستار مطالعه قانون اساسی شد

افزایش اکران تبلیغات شهری تهران در راستای ترویج فرهنگ کتابخوانی

نرخ خرید حمایتی گوشساله مشخص شد

زیان 3 میلیارد دلاری هوندا از تعرفه‌های آمریکا

مخالفت مجلس با افزایش تعرفه اینترنت موبایل

ادعای فارس در مورد بابک زنجانی و بیژن زنگنه

قیمت جدید مرغ زنده و گوشت مرغ منجمد اعلام شد

تقویت فرهنگ جمعی و همگرایی، از اهداف نهضت توسعه عدالت در فضاهای آموزشی است

گل خاطره انگیز آگوئرو برابر کوئینز

کودکی که حالا خودش ستاره ال‌کلاسیکو‌هاست

دو جلسه محرومیت مدافع یووه با پس‌گردنی جنجالی!

با آنچلوتی دوباره قهرمان جهان می‌شویم

اصلی‌ترین گزینه جانشینی ژابی نه گفت