پیام خراسان

آخرين مطالب

عبدالجواد موسوی، رضا امیرخانی و دوگانه همسفری با رهبر و رئیس جمهور سیاسی

عبدالجواد موسوی، رضا امیرخانی و دوگانه همسفری با رهبر و رئیس جمهور
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - «سید عبدالجواد موسوی»، انسان آزاده ای ست. چه سان که «جوانمردی» در سرشت او نهادینه است. مثل من و تو نیست که باطنی داشته باشد و ظاهری؛ بیانی آشکار به ستایش و زبانی پنهان به ناشایست؛ زبانش که به عیان، باز می شود، همان برون می آید که در نهانش نهفته؛ و آنچه را در میانه دو راهی ها و دو گانه ها، انتخاب می کند، همان است که از دلش بر می آید؛ این گونه منش ها، همگی شیوه جوانمردان است و در جامعه امروز ما در زمره کمیابان.
این چند جمله، تعارف نیست و برای خوشامدگویی او ننوشتم؛ تعریف هم که باشد، ستودنی از سرِ «شناسه گویی» ست، نه «مجیزگویی»؛ خود نیز فاش نوشته است و راست که: « ظاهر و باطنم خیلی فاصله ای با هم ندارند» ( ص 27 کتاب در معیت پرزیدنت)
محفل رونمایی کتاب «در معیت پرزیدنت» می خواستم در محفل رونمایی کتاب «در معیت پرزیدنت» این ها را درباره «عبدالجواد» بگویم که نشد. نشدنی از جنس جبر و کشمکش عیانی ها و نهانی ها که سالیانی ست گرفتار آنم؛ چه بسیار حرف ها هست برای نگفتن....
چیدن میهمانان برای محفل کتاب «در معیت پرزیدنت»، بسیار دشوار بود. تصَوُر همگان و تصویر کتاب چنان بود که کمتر کسی می پذیرفت درباره آن سخن بگوید. تا اینکه سه تن پذیرفتند. جناب صادق زیباکلام. جناب حسام الدین آشنا و جناب رضا امیرخانی. این سه‌بر، البته بسیار گیرا بود؛ چنان که هر کدام نسبتی روشن با کتاب داشتند. برآیند و حس حاضران، گرچه این بود که گفته های جناب آشنا، گیرا تر و گویا بود و واقع گویی های سیاسی او، به گوش شان بهتر نشسته بود. 
ولی میان این سه تن، «آقا رضا امیرخانی» نسبت عمیق تری با متن و این گونه از سفرنامه دارد. چرا که سالیانی دورتر، راوی «داستان سیستان» شده بود.
باید که آشکار بگویم، «رضا امیرخانی» نیز در جِبلت جوانمردی، بسان «سیدجواد» است. با این فرق که دریافته ام و دیده ام که «آقا سید»، خیلی از ملاحظه‌گری های «آقا رضا» را ندارد.
محفل کتاب «سیدعبدالجواد»، ناگزیرم کرد که هم کتاب «در معیت پرزیدنت» را بخوانم و هم «داستان سیستان» را؛ خواندنِ همزمان این «دوگانه»، چه شگفتی ها در ذهن پدید می آورد.

پیام خراسان

دوگانه های همسفری با «سید» و «شیخ» کتاب «داستان سیستان»، روایت رضا امیرخانی از همسفری با «رهبر» است و کتاب «در معیت پرزیدنت» روایت عبدالجواد موسوی، از همسفری با «رئیس جمهور».
یکی سال 1381 همراه « آیت الله خامنه ای» شده و دیگری سال 1392 همراه «دکتر روحانی»؛ این دو تن، از نگاه نویسندگی، به یک راه رفته اند و یک شیوه پیموده اند. ولی هم از نگاه مخاطبان و هم از نگاه سیاسی اندیشان، به دو راه.
دو راهی که در عصر ما، مخاطبان و مریدان و منادیان را به دو پاره ها یا چند پاره هایی در کشکمش دچار کرده است. 
چه بسیار از اهل ادبیات و سیاست و چه بسا از مریدان «امیرخانی» را دیده ام که وقتی به کتاب «داستان سیستان» رسیده اند، درنگ کرده اند و خمودگی در درون شان غلیان کرده و پنهانی و به زمزمه، چیزی گفته اند از جنس ناجور...
این روزها هم که کتاب « در معیت پرزیدنت» در نمایشگاه رونمایی شده، جماعتی دیگر را می دیدم که چپ چپ نگاه می کردند، به جلد کتاب و جفاکار می خوانند عبدالجواد موسوی را...
چه سان که گروهی آمدند و مشتی زدند به تابلوی مراسم رونمایی که جمع کنید این مجلس جفاکاران را... !
این هر دو گروه را درحالی می بینیم که کتاب را نخوانده و دادوری های‌شان از نوع نفهمی روح هر دو نویسنده است و حکم شان از جنس کف خیابان سیاست زدگی.
این هر دو گروه را می بینیم درحالی که نمی خواهند قبول کنند، «عبدالجواد موسوی» همان گونه سیاسی نیست که «رضا امیرخانی» و نیز من و تو و ما. این «ما»ی فرهنگی که سیاسی نیستیم؛ و «سید جواد» چه روشن و گویا نوشته است: « من هیچ وقت سیاسی به معنای معمول و مرسومش نبوده ام. با این حال کار سیاسی هم کم نکرده ام. کار سیاسی را هم به قصد و نیت جناحی و حزبی نکرده ام....»
این روایتی از حقیقت درون همه ماست: مایی که سیاسی نیستیم. اما همواره گرفتار دو گانه هایی هستیم که ما را از هم پاره پاره کرده اند.
دو دیباچه با یک «درنگ» درنگ چیست؟ آنجا که به کاری دست می زنی و گیر «ایست»گاهی می شوی که تو را به نکردن آن کار و نرفتن آن راه، بیم می دهد، هنگامه «درنگ» توست. دو کتاب «داستان سیستان» و «در معیت پرزیدنت»، در آغاز یک «درنگ» دارند. یک «ایست». یک «تأمل»؛
گویی نویسنده ی هر دو، هنگامه انتشار، در یک ایستگاه، گیر کرده اند که نخست، ناگزیر می شوند به پرسشی پاسخ دهند که از ذهن بخشی یا بسیاری از اطرافیان و خوانندگان بر می آید.
نویسنده «داستان سیستان» اینگونه آغاز می کند: « بهمن 57 ساواکی شده ای... » و به این درنگ پاسخ می دهد که اصلا چرا همسفر «رهبر» شده و چرا باید برای این هم‌راهی، سفرنامه بنویسد؟
نویسنده «در معیت پرزیدنت» نیز گرفتار همین درنگ است که چرا می خواهد نوشته هایش از نخستین سفر شیخ حسن روحانی، به سه استان خوزستان، هرمزگان و سیستان وبلوچستان را منتشر کند؟ و همین بوده که گپ و گفتی با «علی میرفتاح» را سرآغاز کتاب گذاشته؛ هم او که «عبدالجواد» را بیم داده که « این کتاب را چاپ نکن... همه زور می زنند بگویند هیچ نسبتی با قدرت ندارند و اونوقت تو می ری سفرنامه چاپ می کنی... »
گفت وگوی «میر» و ـ«مو»، گرچه کوتاه ولی در سرآغاز، خواندنی ترین بخش کتاب است.
سرانجام هر دو نویسنده «داستان سیستان» و « در معیت پرزیدنت»، به جای مقدمه، شرحی نگاشته اند، گویی برای رفع نوعی اتهام و بداندیشی های دیگران، نسبت به متنی که نوعی سفرنامه است.... ( از بیان تفاوت های قلم و نگاه این دو، پرهیز می کنم تا این نوشته، به درازا نکشد.
چرا درنگ؟ چرا اتهام؟ اصلا چرا نویسنده باید، خود را در پیشگاه «اتهام» این و آن ببیند و برای برداشتن این مثلا بدنامی یا بداندیشی های دیگران، پاسخ بدهد که چرا چنین کتابی نوشته است؟ اگر نویسنده، اوست که راوی حال و پژواک درونش باشد، چرا باید خرده پاهای سیاست، پای‌شان را بگذارند، میانه میدان نویسنده و اثرش؟ 
آیا در این جهان گسترده بیرون سرزمین ما، نیز چنین کشمکش هایی بروز می کند؟ و اگر نمی کند، ریشه در کدام شخصیت اجتماعی و کدام مدل فرهنگی دارد؟ 
چنان چه «جون ا.پرایس»، استاد دانشگاه فلسفه و مطالعات دینی در کالج جامعه Mesa در ایالات متحده، که کتاب هایش در فلسفه شناخته شده است، آیا برای نوشتن کتاب زندگی «باراک اوباما»، خود را دچار درنگ اتهام نزدیکی به قدرت می بیند؟
سال 1387 خورشیدی، رضا امیرخانی در گفت وگویی، سخنی در این باره گفته بود که هم قابل نقد و هم قابل اندیشه ورزی:
« چرا «الیور استون» می‌تواند به سادگی و راحتی به کوبا برود و مستندی راجع به کاسترو که در نظر مخاطب سیاست‌نشناس آمریکایی به‌عنوان بزرگ‌ترین دشمن ایالات متحده شناخته می‌شود، بسازد؛ و نه در هالیوود تحریم ‌شود و نه در جای دیگر. همه می‌فهمند که این به‌طور طبیعی یکی از وظایف اوست و کار عجیب و غریبی انجام نداده. این تحمل اهل فرهنگ یک کشور در مورد دشمن سیاسی‌شان است. در ایران متأسفانه فضای روشنفکری ما به شکلی بوده که هیچ زمان چنین تحملی به‌وجود نیامده است. بنابراین نوشتن در حوزه و درباره‌ی کسی که فارغ از عُلقه‌های ما، به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین شخصیت‌های سیاسی دنیا مطرح است، مسئله‌ساز و پرسش‌برانگیز خواهد بود....»
این یک حقیقت است و گرچه این حقیقت نیز خود نیاز به نقد دارد.
کد خبر 2063750

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/869199/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جدایی کاپیتان وفادار باشگاه لندنی بعد از 13 سال

چیدمان شیک و لوکس منزل فلامک جنیدی و همسرش در لندن/ از کتابخانه پر از کتاب تا شیطنت‌های شیرین دوقلوهای دوست داشتنی !

تجهیز کتابخانه تخصصی کانون علوم و فناوری‌های نوین ایران قطب هرمزگان

اسطوره فوتبال زنان بیخیال بازنشستگی شد!

دیدار مخفیانه ویرتز با منچسترسیتی در انگلیس!

واکنش سخنگوی فدراسیون فوتبال به رای پرونده بیرانوند

سخنگوی فدراسیون فوتبال: رای پرونده بیرانوند ابلاغ نشده است!

تصادف دردسرساز دروازه‌بان سابق بارسا در شیلی!

مهاجم ناتینگهام فارست در خطر مرگ بود!

گزارش تحلیلی از عملکرد فولاد خراسان/ جایگاه نخست فولاد خراسان در میان تولیدکنندگان میلگرد کشور/ برترین تامین‌کننده میلگرد شاخه کشور

سخنگوی فدراسیون فوتبال: رای پرونده بیرانوند هنوز به دبیرخانه ارسال نشده است/ جرایم انضباطی را به صفر می‌رسانیم

توجه ویژه نمایشگاه کتاب به نشر کودک و نوجوان/ بحران محتوا در حوزه نوجوانان

خلاصه بازی النصر دبی 1 - شباب الاهلی 1

چلسی پشت ستاره‌اش درآمد؛ عذرخواهی لازم نیست!

مانیان: تمدید من مهم نیست، میلان باید قهرمان شود

آموریم خساست مالک یونایتد را جبران کرد!

واکنش عجیب باییندیر پس از گل دوم وستهم

لبخندسرمایه گذاران/در‌پیشرفت چشمگیر پروژه فولادشرق خراسان

جایگاه نخست فولاد خراسان در میان تولیدکنندگان میلگرد کشور / برترین تامین کننده میلگرد شاخه کشور

قطعه محبوب شوپن که حال و هوایی شبانه دارد

خسارت تندباد 80 کیلومتری به خودروها و فضای سبز در این شهر/عکس

تصمیمات مهم فوتبال ایران؛ فینال جام حذفی، انتخاب سرمربی امید و بازی تیم ملی در مشهد + فیلم

دلیل انتخاب مشهد برای بازی تیم ملی از زبان نبی

چند وقت یک بار نمک ماشین ظرفشویی بریزیم؟

صالحی امیری: با تمام توان در کنار سرمایه گذاران جزیره کیش هستیم

​​​​​​​«رفیق خوشبخت ما»؛ زمینه‌ساز توسعه ارزش‌های مقاومت و انسانیت

بقایی: هنوز وارد جزئیات مذاکرات نشده‌ایم

عبدالجواد موسوی، رضا امیرخانی و دوگانه همسفری با رهبر و رئیس جمهور

آمار بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب بی‌نظیر است

کتاب های چرخ زمان: از بدترین تا بهترین!

اعتراض خریداران به تغییر قیمت در قراردادهای قطعی خودرو

اینفانتینو: جام جهانی عربستان تاریخی خواهد شد

گلزنی مهدی قایدی برای الاتحاد کلبا

به یاد روزهای اوج در میلان؛ کاکا دستیار آنچلوتی می‌شود

شکار پپ از بارسا؛ او بازیکن رویایی من است!‏

دبل مهدی قائدی و شهریار مغانلو در گل و پاس گل

افسانه تاتنهام بدون جام تمام می‌شود!

مذاکره با سیتی؛ ویرتز بایرن را دور زد!

پاسخ به اعتراضات رانیری؛ از صحبت‌هایش متأسفم!

بازنشستگی فصل بالندگی و فرزانگی است

آهنگ حامیم به نام «آی ستاره» را بشنوید

حضور و معرفی رپر معروف در کنسرت سیروان خسروی

موزیک ویدئوی «نعره زن» با اجرای میلاد درخشانی

تداوم انجام پروژه‌های راه آهن و انتقال آب به خراسان جنوبی

بیش از 4 هزار نفر در انتظار دریافت تسهیلات ازدواج در خراسان‌جنوبی

سازمان حج و زیارت آمار جدیدی از تعداد زائران حج تمتع اعلام کرد

سردار سلامی: تغییر یک رئیس جمهور واقعیات را در آمریکا عوض نمی‌کند

آموزش خطرات مین به اتباع افغانستانی در مرز دوغارون

سردار سلامی: اسرائیل از نظر سیاسی و اقتصادی کاملاً فروپاشیده است

وقتی ستاره پرسپولیسی برای اولین بار با استقلال در آزادی دیده شد+ عکس