اصلاح شبکه و خطوط انتقال آب خراسان جنوبی، نیازمند 3 هزار میلیارد تومان اعتبار
اجتماعي
بزرگنمايي:
پیام خراسان - صدا و سیما / اصلاح شبکه و خطوط انتقال آب خراسان جنوبی نیازمند 3 هزار میلیارد تومان اعتبار است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی در برنامه میز خبر صدا و سیمای استان گفت:خراسان جنوبی 12 هزار کیلومتر خط انتقال آب دارد که 2 درصد خطوط انتقال کشور را شامل می شود.
بازار ![]()
توکلی با اشاره به اینکه در استان 600 کیلومتر از شبکه توزیع و خط انتقال عمر بالا دارند و فرسوده اند و در بیرجند 100 کیلومتر شبکه فرسوده داریم افزود: اصلاح هر کیلومتر شبکه آب فرسوده حدود 5 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که بر ین اساس اصلاح خطوط انتقال در استان 3 هزار میلیارد تومان برآورد می شود.
وی گفت: 30 کیلومتر از خطوط انتقال آب بیرجند نیاز فوری به تعمیر دارد که امسال 2 قرارداد برای تعمیر 4.5 کیلومتر از خطوط انتقال منعقد شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی با بیان اینکه هدررفت اجتناب ناپذیر 120 لیتر در ثانیه داریم که به دنبال کم شدن آن هستیم افزود: اصلاح 24 کیلومتر در سجادشهر بیرجند که فرسودگی بیشتر و 5 هزار انشعاب فرسوده دارد، صورت میگیرد.
توکلی گفت: در استان حدود 27 درصد هدررفت واقعی و 11 درصد نیز هدررفت فیزیکی آب داریم که به دلیل انشعابات غیرمجاز و نبود تجهیزات اندازه گیری غیر دقیق است.
وی با بیان اینکه میزان هدررفت آب در سال 1403، از 38.7 درصد به 36.5 درصد کاهش یافت افزود: بیشترین میزان هدررفت در استان مربوط به شهرهای جدید استان است و در طبس که 2 شبکه آبرسانی داریم، هدررفت آب حدود 40 درصد و شبکه فرسوده و فشار شبکه از عوامل آن است که برنامههای اصلاحی برای بخشی از آن انجام شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی گفت: پارسال قراردادی با اعتبار 270 میلیارد تومان منعقد شد و امسال هم قراردادی با بسیج سازندگی با اعتبار هزار و 200 میلیارد تومان منعقد خواهد شد که با تلاش استاندار و اعتبارات ملی تأمین اعتبار میشود تا شبکه روستاهای تحت پوشش بازسازی و اصلاح شود.
توکلی در خصوص کاهش مصرف آب در فضای سبز نیز گفت: در برنامه 5 ساله هفتم مطرح شده که بخشهای مختلف از جمله صنعت باید از آبهای نامتعارف استفاده کنند و فضای سبز نیز در این حوزه قرار دارد و پارسال نسبت به سال قبل تر، 900 هزار مترمکعب کاهش مصرف آب شرب در فضای سبز صورت گرفته و در بشرویه 100 درصد جداسازی انجام شده است.
وی گفت: شهرداری بیرجند حدود 200 میلیارد تومان برای استفاده از پساب برای آبیاری فضای سبز نیاز دارد و قول داده شده تا 30 درصد از مصارف آب شرب برای فضای سبز کاهش یابد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی در خصوص پیشرفت تصفیه خانه فاضلاب قاین هم گفت: این تصفیه خانه حدود 30 درصد پیشرفت دارد و پیش بینی میشود تا پایان 1405 به بهره برداری برسد.
توکلی همچنین در خصوص تأمین آب سایتهای نهضت ملی مسکن در استان گفت: 28 سایت نهضت ملی مسکن داریم و در شهرهایی مثل قاین و فردوس مسائلی وجود دارد که در حال رفع مشکلات آن هستیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی گفت: به دنبال افزایش تعرفه مصرف آب نیستیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی نیز در ارتباط تلفنی با این برنامه در خصوص ارگ بهارستان که در اختیار شرکت آب منطقهای است گفت: به دنبال استفاده بهینه از این ارگ هستیم.
سارانی افزود: اخیرا پیشنهاد شده تا اگر طرحی برای استفاده از ارگ وجود دارد بررسی شود و میتوانیم از نگاه تاریخی به موضوع آب بپردازیم.
وی گفت: در قالب مرمت نمیتوان اعتباری برای ارگ اختصاص داد، اما مردمی بودن را میتوان دنبال کرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی افزود: انجام طرح در این ارگ از سوی آب منطقهای به میراث فرهنگی ارائه شده است.
سارانی گفت: حدود 98.2 درصد چاههای کشاورزی استان هوشمند است و به دنبال کنترل از راه دور آنها هستیم تا بتوانیم میزان برداشت را مدیریت کنیم.
وی با اشاره به اقلیم خشک استان افزود: خراسان جنوبی به 35 محدوده مطالعاتی تقسیم شده است و 26 محدوده ممنوعه و ممنوعه بحرانی است که به دلیل کاهش مخازن زیرزمینی استان است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی گفت: در حدود 3 سال گذشته 9 دشت از ممنوعه به ممنوعه بحرانی تبدیل شده است.
سارانی گفت: مصارف آب در استان به 3 بخش شرب، کشاورزی و صنعت تقسیم میشود که 88 درصد مربوط به کشاورزی است و 9 درصد مربوط به آب شرب و 3 درصد به صنعت اختصاص دارد و 95 درصد آب استان از زیرزمین تأمین میشود.
وی افزود: سالانه 27 میلیون مترمکعب کسری مخزن در استان داریم که از پس اندازها استفاده میشود و حدود 560 میلیون مترمکعب آب در سال در استان برداشت میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی گفت: در سال 1402 طبق برنامه سازگاری با کم آبی 10 درصد از مصارف کشاورزی کاهش یافت و پارسال این میزان کمتر شد، اما امسال به دنبال کاهش بیشتر هستیم تا به تعادل و ثبات در مصرف آب برسیم.
سارانی در خصوص مجوزهای اعطایی به واحدهایی، چون فولاد و چدن نیز گفت: در سالهای گذشته مجوزهایی داده شده که به دلیل بحرانی نبودن شرایط صورت گرفته است و کارشناسی در آن رخ نداده است؛ در قاین برنامه برای جمع آوری، تصفیه و استفاده از پساب برای صنعت وجود دارد و کار در حال انجام است.
وی افزود: فولاد قاین بخشی از آب خود را از پساب میگیرد و مابقی پس از انتقال آب از دریای عمان از همان منبع گرفته میشود.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/874567/