پیام خراسان

آخرين مطالب

وقتی کمبود مایه حیات، بلای جان روستا‌ها می شود مقالات

وقتی کمبود مایه حیات، بلای جان روستا‌ها می شود
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - در تابستان داغ امسال حکایت کم آبی و سیار در روستا‌های خراسان جنوبی به گوش می‌رسد؛ موضوعی که نه تنها برای اهالی روستا‌ها بلکه برای مسئولین نیز دغدغه شده است.
خراسان جنوبی به دلیل آنکه دارای آب و هوای گرم و خشک است در فصل تابستان به دلیل گرمی هوا و از سوی دیگر افزایش تقاضای مردم در برداشت آب با مشکل کمبود آب روبرو می‌شود و به همین دلیل بر تعداد روستا‌هایی که با تانکر آبرسانی می‌شوند افزوده می‌شود.
در خراسان جنوبی به طور ثابت به 316 روستا آبرسانی با تانکر صورت می‌گیرد، اما در فصل تابستان 132 روستای دیگر با جمعیت 34 هزار نفر نیز به چرخه آبرسانی سیار به وسیله تانکر افزوده می‌شوند.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی به خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان می‌گوید: امسال به دلیل گرمای بالای هوا در 17 مجتمع روستایی و 5 شهر استان از جمله بیرجند، طبس، آرین شهر، نهبندان و قاین دچار مشکل شدیم.
از آقای دوستی این را پرسیدم که آیا اقداماتی هم برای جلوگیری از تنش‌های آبی در این شهر و روستا‌ها هم صورت گرفته است یا خیر؟
او بیان کرد: بله. خوشبختانه امسال توانستیم خدمات آبرسانی سیار را به روستا‌ها نسبت به پارسال 31 درصد افزایش دهیم به طوری که پارسال با 26 تانکر به روستا‌ها آبرسانی صورت می‌گرفت، اما امسال این تعداد به 38 تانکر افزایش یافته است.
اما وقتی پای صحبت تنش آبی به شهر‌ها باز می‌شود موضوع کمی نگران کننده است، زیرا در شهر‌ها جمعیت مردم نسبت به روستا‌ها بسیاز بالاتر است و باید مسئولان قبل از آنکه وضعیت وخیم شود فکری کنند هر چند مردم نیز باید به این موضوع توجه و از مصرف بی رویه آب جلوگیری کنند.
از آنجایی که امسال از خرداد ماه با گرمای بی سابقه‌ای رو به رو شدیم این موضوع سبب شد تا مسئولین به دنبال راه چاره‌ای باشند و یکی از این راه‌ها حفر چاه برای تأمین آب شرب مردم شهرهاست.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی گفت: امسال 12 حلقه چاه برای شهر‌ها و 6 حلقه چاه برای روستای حفر و تجهیز شد تا از این تنش آبی در این برهه سال رهایی یابیم و حفر 6 حلقه چاه دیگر نیز برای شهر‌های استان در نظر داریم و همینطور آبرسانی سیار به روستا‌های استان را نیز ادامه خواهیم داد.
دوستی با اشاره به کم آبی سد نهرین در طبس و جمعیت بالا در این شهرستان گفت: طرح انتقال آب از دشت اصفهک به طبس برای رهایی از تنش آبی در این منطقه در نظر گرفته شد که این طرح تا پایان ماه گذشته 18 درصد پیشرفت داشته است.
او بیان کرد: اعتبار مورد نیاز برای تکمیل این طرح 5 هزار میلیارد ریال است که تاکنون تنها 400 میلیارد ریال برای آن هزینه شده است.
چند سالی است شاهد حرکت جهادی آبرسانی پایدار به روستا‌های خراسان جنوبی هستیم که در نمونه شاخص آن قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) به میدان آمده تا دست در دست دولت آب را به خانه‌های روستائیان برساند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی می‌گوید: تفاهم نامه با قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) شامل دو مرحله است که در مرحله نخست اجرای طرح‌های جهاد آبرسانی، آبرسانی به 108 روستای خراسان جنوبی مورد هدف قرار دارد که این طرح‌ها بیش از 60 درصد پیشرفت دارد.
بیشتر بخوانید
آب شرب روستایی در اولویت پروژه های محرومیت زدایی خشکسالی، بحران اصلی خراسان جنوبی جولان کم آبی در مرز/ لانو به مرز بحران رسیده است دوستی افزود: در مرحله دوم هم آبرسانی به 145 روستای دیگر خراسان جنوبی با قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) وارد مرحله اجرایی شده است.
او ادامه داد: در مرحله دوم این قرارداد قرار است عملیات آبرسانی به 145 روستا با اعتبار هزار میلیارد تومان در مدت سه سال اجرا شود که 70 درصد از منابع ملی و 30 درصد از منابع استانی تأمین اعتبار می‌شود.
درست است که مسئولین باید به فکر رفع مشکل و برطرف کردن تنش‌های آبی در نقاط مختلف استان باشند، اما باید دید که آیا مردم هم آنقدر به فکر وضعیت آبی استان هستند یا خیر؟
بر اساس مطالعات به دست آمده در کشور میزان مصرفی آب در زمان پیک مصرف 25 درصد افزایش یافته است و این به گونه‌ای است که در خراسان جنوبی 38 درصد افزایش یافته و این یعنی افزایش بی رویه مصرف آب!
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی گفت: برداشت بی رویه آب و از سوی دیگر کاهش بارندگی‌ها باعث فرونشست زمین از جمله در دشت‌های سرایان، سده، چاهک موسویه، طبس، مختاران، سهل‌آباد و خضری شده است که در مجموع 17 نقطه مطالعاتی درگیر فرونشست زمین شده اند.
به گفته سارانی سالانه در خراسان جنوبی 120 میلیون مترمکعب کسری مخزن آب وجود دارد و این برداشت اضافه و مستمر از سال 1360 تاکنون میزان کسری آب را به 4 میلیارد متر مکعب رسانده است!
براساس استاندارد‌های جهانی سالانه 40 درصد حجم ورودی آب به سفره‌های زیرزمینی را می‌توانیم برداشت کنیم که هم اکنون در خراسان جنوبی به مرحله فوق بحران رسیده‌ایم و 160 درصد آب قابل برنامه ریزی را استفاده می‌کنیم که زنگ خطر جدی برای منابع آب زیرزمینی است.
با توجه به آنکه بیش از 80 درصد مصرف آب در خراسان جنوبی در زمینه کشاورزی است گاهی تعدادی از مردم تصمیم به حفر چاه‌های غیر مجاز می‌کنند.
وحدانی نیا معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان جنوبی گفت: گاهی شاهد حفر چاه‌های غیر مجاز در مسیر و حریم رودخانه‌ها هستیم و امسال هم قرار است تا پایان سال 50 چاه غیر مجاز در حریم رودخانه‌ها مسدود شود.
حجت الاسلام وحدانی نیا با اشاره به اینکه 257 حلقه چاه غیرمجاز در استان وجود دارد افزود: از این تعداد 61 چاه در حریم و بستر رودخانه‌های استان هستند.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان از شورا‌ها و دهیاران در روستا‌ها خواست هر گونه حفر چاه غیرمجاز و تصرف در حریم و بستر رودخانه‌ها را گزارش دهند.
در این بین سامانه سجام نیز آماده دریافت هر گونه گزارش مردمی از حفر چاه و دخل و تصرف در حریم و بستر رودخانه است تا از طریق دستگاه‌های مسئول پیگیری شود.
خشکسالی در خراسان جنوبی وارد بیست و دومین سال خود شده است و بیشتر روستا‌ها و شهر‌ها را در شرایط سخت کم آبی قرار داده است.
هر چند به گفته مسئولان طرح‌های میان مدت و بلند مدتی همانند آبرسانی پایدار به روستاها، حفر چاه‌های جدید برای تأمین آب شهری و حتی انتقال آب از دریای عمان به خراسان جنوبی می‌تواند عمق بحران را کمتر کند، اما مردم و کشاورزان هم باید همت کنند تا آب را بیهوده هدر ندهند.
تشویق کشاورزان به استفاده از سامانه‌های نوین آبیاری، پلمب چاه‌های کشاورز غیر مجاز و جلوگیری از اضافه برداشت آب از سفره‌های زیرزمینی راهکار‌های در دسترس تری برای مقابله با چالش کم آبی و عبور از بحران است.
 

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/580368/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تعویض پرچم گنبد امام رضا(ع)

معجزه صدای یک «دولتمند» که برای امام رضا (ع) سنگ تمام گذاشت

آزمون اعطای مدرک تخصصی حافظان قرآن در خراسان شمالی

کلاهبرداری از حجاج: حاجیان مراقب باشید

این 3 مرد با اسب برای زیارت خانه خدا به مکه رفتند

چگونه زیارت‌اولی‌ها به حرم مطهر امام رضا (ع) می‌روند؟ + فیلم

به منویات مقام معظم رهبری در رابطه با جوانی جمعیت توجه شود

اقدام ارزشمند معاون پلیس خراسان رضوی / اشک شوق مادر و فرزند سربازش

آمده‌ام ای شاه پناهم بده

ایران به دنبال منطقه آزاد با افغانستان و ترکمنستان

یک نفر در واژگونی پژو پارس محور سبزوار به میامی جان باخت

دمای هوای مشهد به 29 درجه می‌رسد

مشهد اینوکس فرصتی برای توسعه سواد مالی

افزایش ترافیک معابر اطراف نمایشگاه کتاب

حضور خدام حضرت علی‌بن موسی‌الرضا (ع) در نمایشگاه کتاب تهران

حضور خادمان امام رضا(ع) با پرچم متبرک حرم رضوی در نمایشگاه کتاب

مهمان این هفته «نردبان» معرفی شد

انتشارات فارابی با 52 عنوان جدید و تجدید چاپ در سی و ششمین نمایشگاه کتاب تهران

برگزاری جلسه پیگیری مسائل پیرامون حرم رضوی با حضور نماینده ویژه رییس جمهور

با پشتوانه عظیم مردم و اراده راسخ خیرین، ساخت 705 مدرسه محقق می شود

با نشاط زندگی کنیم، مؤثر کار کنیم، فرهنگ کار خوب را گسترش دهیم

حرکت به‌سوی توسعه اقتصاد با توانمندسازی صندوق‌ها و فعال‌سازی بخش خصوصی

بازیکنی که بارسلونا می‌خواهد او را بالای 70 میلیون یورو بفروشد

توافق آلونسو و رئال مادرید برای عقد قراردادی 3 ساله

صلاح بهترین بازیکن فصل لیگ برتر شد

پایان عصر آنچلوتی در رئال مادرید

فریاد کارتال از کتک‌کاری علیه پرسپولیس به ترکیه رسید

امروز آموزش و پرورش برای اولین بار در صدر همه برنامه‌های دولت قرار گرفته است

«به امید یه هوای تازه تر»؛ نماهنگی زیبا از سریال خط قرمز

کلیپ زیبای «امام رضا (ع)» با صدای حامد زمانی و عبدالرضا هلالی

زیارت؛ قدرت نرم فرهنگی اسلامی

زیارت اربعین؛ طلیعه‌ جنبش جهانی علیه استکبار

هشدار درباره کلاهبرداری از مسافران حج

آزمون اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن در خراسان شمالی برگزار شد

رئیس شرکت سلسیوس به دلیل کلاهبرداری به 12 سال حبس و پرداخت 48 میلیون دلار محکوم شد

14 بار رکورد تولید گاز در سال گذشته شکسته شد/ میدان ابوذر به مدار بازگشته است+ فیلم

رسول صدرعاملی: با زیر 25 میلیارد تومان «زیبا صدایم کن» را ساختم/ اولین‌بار بود که کمتر احساس فقر می‌کردم

کتاب «درسنامه شناخت و نقد شبهات» منتشر شد

حضور مرکز نشر هاجر با 500 عنوان کتاب در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

برگزاری گردهمایی دوست‌داران امام رضا (ع) فردا در دانشگاه الزهرا (س)

ثبت‌نام بیش از 95 هزار دانشجو برای دریافت بن نمایشگاه کتاب تهران

عصر شعر رضوی «در حوالی آفتاب» در نمایشگاه کتاب برگزار می‌شود

از متن تا حاشیه‌های نمایشگاه کتاب + فیلم

پایان یک رویا؛ مصدومیت لبـران جیمز و شکست پروژه لیکرز

پیاده‌روی 32 کیلومتری با لباس خواب پس از شکست سلتیکس!

مارک کاسادو: هانسی فلیک زندگی‌ام را تغییر داد

سرنوشت طارمی به فینال چمپیونز لیگ گره خورد

آخرین وضعیت ترافیکی جاده ها؛ ترافیک سنگین در محورهای چالوس و هراز

نماهنگ «جونم امام رضا» با صدای گروه سرود رهپویان حرم

وحدت اسلامی در سایه زیارت