پیام خراسان

آخرين مطالب

ورشکستگی آبی در کویر/ دخل و خرج آب به هم نمی خورد مقالات

ورشکستگی آبی در کویر/ دخل و خرج آب به هم نمی خورد
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - وقوع در خراسان جنوبی بنابر مستندات موجود از سال آبی 79 - 78 آغاز شد و با ادامه روند کاهش بارندگی‌ها در سال آبی جاری وارد بیست و سومین سال خشکسالی شده‌ایم. کم‌آبی مهمترین مشکل و پیامد خشکسالی‌های 22 ساله در این استان مرزی و کویری است، به گونه‌ای که کسری مخزن تجمعی افزایش یافته و این اضافه برداشت‌ها از منابع آب زیر زمینی که هر سال در حال افزایش بوده، بر کمیت و کیفیت منابع آبی به‌شدت تأثیر گذاشته است.
مسئولان در چند سال گذشته نسبت به بحران آب در استان خراسان جنوبی هشدار دادند، اما یک سال می‌شود که واژه‌ها در این زمینه تغییر کرده و سخن از مرحله فوق بحران یا رسیدن به مرز ورشکستگی آبی است.
از جمله اینکه عضو اصلی هیأت مدیره شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی تیر امسال در نشست خبری مدیران صنعت آب استان به مناسبت هفته صرفه‌جویی در مصرف آب گفت: میزان وابستگی به منابع آب زیر زمینی در این استان 88.7 درصد و وابستگی به آب‌های سطحی 11.3 درصد است.
سروری افزود: خشکسالی‌های شدید و متوالی در خراسان جنوبی کمیت و کیفیت آب زیر زمینی را کاهش داده و باعث شده به دلیل اضافه برداشت مستمر از منابع آب استان، کسری مخزن تجمعی به 4 میلیارد متر مکعب در سال آبی گذشته برسد.
او در توضیح وضعیت ورشکستگی آبی عنوان کرد: براساس استاندارد‌های جهانی، سالانه 40 درصد حجم ورودی آب به سفره‌های زیر زمینی را می‌توان برداشت کرد که اگر این مقدار به 60 درصد برسد، وارد مرحله بحران می‌شویم.
سروری تصریح کرد: ما در خراسان جنوبی به مرحله فوق بحران یا مرز ورشکستگی آبی رسیده‌ایم یعنی 120 درصد آب قابل برنامه‌ریزی را استفاده می‌کنیم که زنگ خطر جدی برای منابع آب زیر زمینی است و به اصطلاح دخل و خرج منابع آب ما به هم نمی‌خورد.
بیشتر بخوانید
خشکسالی، بحران اصلی خراسان جنوبی وقتی کمبود مایه حیات، بلای جان روستا‌ها می شود زنگ هشدار افزایش پدیده فرونشست‌ زمین در خراسان جنوبی / برداشت آب های زیر زمینی مدیریت شود اما به گفته کارشناسان در شرایط ورشکستگی آبی، منابع قابل جبران و بازگشت نیست از این جهت که در بحران ممکن است وضعیت به حالت قبل برگردد، ولی در ورشکستگی، احیاءپذیری کامل ممکن نیست.
کاهش سطح منابع آب زیر زمینی دیگر پیامد خشکسالی در استان خراسان جنوبی است به گونه‌ای که از مجموع 35 دشت استان به دلیل برداشت بی‌رویه از منابع زیر زمینی بر اثر خشکسالی مستمر، افت سطح منابع آب زیر زمینی و کسری مخزن ایجاد شده، هشت دشت خراسان جنوبی ممنوعه بحرانی، 18 دشت ممنوعه و 9 محدوده مطالعاتی فاقد تخصیص است.
با این شرایط برداشت آب از 26 دشت از مجموع 35 دشت استان ممنوع اعلام شده و 74 درصد دشت‌ها و محدوده‌های مطالعاتی استان از نظر آب قابل برنامه‌ریزی ممنوعه و ممنوعه بحرانی است.
سال آبی گذشته 951 میلیون متر مکعب میزان مصرف آب در خراسان جنوبی بود که بیش از 99.5 درصد آن از منابع آب زیر زمینی تأمین شد؛ کسری مخزن آبخوان‌های استان در سال آبی گذشته 120 میلیون متر مکعب بود.
پدیده فرونشست زمین به عنوان خطر جدی و زلزله خاموش به دلیل اضافه برداشت آب از دشت‌ها سال‌هاست گریبانگیر خراسان جنوبی شده و شکاف‌هایی به ظاهر خارق‌العاده، ولی عمیق ناشی از فرونشست زمین در برخی دشت‌های استان مشاهده شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی، اضافه برداشت آب و کاهش بارندگی‌ها باعث فرونشست زمین در 17 محدوده مطالعاتی استان شده و این پدیده به عنوان زلزله خاموش در دشت‌های سرایان، سده، چاهک موسویه، طبس، مختاران، سهل‌آباد و خضری مشاهده شده است.
کاهش شدید آبدهی و معیوب شدن چاه‌ها، نوکنی و جا به جایی چاه و تحمیل هزینه هنگفت بر کشاورز، ایجاد شکاف و فرو چاله، از بین رفتن زمین‌های کشاورزی و تغییر شکل آبراهه‌ها، تشدید فرسایش و وقوع پدیده گرد و خاک، فقر و مهاجرت از عوارض مشهود فرونشست زمین است.
به گفته کارشناسان حوزه آب در خراسان جنوبی پدیده فرونشست زمین در اکثر دشت‌های استان رخ خواهد داد چرا که کسری مخزن زیادی در محدوده‌های مطالعاتی این استان هر سال ایجاد می‌شود و کماکان سطح آب زیرزمینی در حال افت است.
کم‌آبی در بخش آب شرب هم مشهود است به طوری که هم اکنون به طور میانگین 392 روستای خراسان جنوبی با جمعیت 45 هزار نفر با تانکر آبرسانی می‌شود همچنین تابستان امسال به دلیل تداوم خشکسالی‌های مستمر و کاهش ذخایر منابع آب زیر زمینی، 5 شهر و 17 مجتمع آبرسانی استان دچار تنش آبی بوده‌اند.
سد‌های خراسان جنوبی در چند سال اخیر در برابر خشکسالی کم آورده‌اند به گونه‌ای که از 75 میلیون متر مکعب حجم ذخیره سد‌های استان حدود 10 میلیون متر مکعب آب دارد و 85 درصد مخازن سد‌ها خالی از آب است؛ سد نهرین طبس که بخشی از آب شهر طبس از آن تأمین می‌شد، امسال از مدار تأمین آب خارج شد.
همچنین سند سازگاری با کم‌آبی خراسان جنوبی در سال 1398 به عنوان طرح پایلوت نخستین بار در نشست شورای عالی آب تصویب و از سوی وزارت نیرو ابلاغ شد، اما اجرای آن با فراز و نشیب‌هایی همراه بوده است.
این سند که به دلیل خشکسالی شدید و شیوع کرونا یک سال با تأخیر یعنی از سال 1399 اجرایی شد تا سال 1406 ادامه دارد و در مجموع در این سال‌ها باید 175.9 میلیون متر مکعب به‌صورت تجمعی صرفه‌جویی شود که از این میزان، 164 میلیون متر مکعب در بخش کشاورزی، 9.5 میلیون متر مکعب در بخش شرب، 1.5 میلیون متر مکعب در بخش صنعت و 0.9 میلیون متر مکعب در بخش فضای سبز است.
آنطور که مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی گفته، این طرح در همه بخش‌ها به صورت موفق در استان اجرایی نشده و از برنامه سالانه خود عقب است.
با این شرایط، تسریع در اجرای طرح انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان به خراسان جنوبی، اجرای کامل سند سازگاری با کم‌آبی، بهینه‌سازی مصرف آب در بخش کشاورزی که بیشترین مصرف را در استان دارد، اصلاح شبکه‌های فرسوده آب شهری و روستایی، افزایش اعتبارات و باروری ابر‌ها راهکار‌هایی برای مقابله موثر با خشکسالی و کم‌آبی در کنار همکاری مردم برای صرفه‌جوبی در مصرف آب است.
 

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/580938/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازیکنی که بارسلونا می‌خواهد او را بالای 70 میلیون یورو بفروشد

توافق آلونسو و رئال مادرید برای عقد قراردادی 3 ساله

صلاح بهترین بازیکن فصل لیگ برتر شد

پایان عصر آنچلوتی در رئال مادرید

فریاد کارتال از کتک‌کاری علیه پرسپولیس به ترکیه رسید

امروز آموزش و پرورش برای اولین بار در صدر همه برنامه‌های دولت قرار گرفته است

«به امید یه هوای تازه تر»؛ نماهنگی زیبا از سریال خط قرمز

کلیپ زیبای «امام رضا (ع)» با صدای حامد زمانی و عبدالرضا هلالی

زیارت؛ قدرت نرم فرهنگی اسلامی

زیارت اربعین؛ طلیعه‌ جنبش جهانی علیه استکبار

هشدار درباره کلاهبرداری از مسافران حج

آزمون اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن در خراسان شمالی برگزار شد

رئیس شرکت سلسیوس به دلیل کلاهبرداری به 12 سال حبس و پرداخت 48 میلیون دلار محکوم شد

14 بار رکورد تولید گاز در سال گذشته شکسته شد/ میدان ابوذر به مدار بازگشته است+ فیلم

رسول صدرعاملی: با زیر 25 میلیارد تومان «زیبا صدایم کن» را ساختم/ اولین‌بار بود که کمتر احساس فقر می‌کردم

کتاب «درسنامه شناخت و نقد شبهات» منتشر شد

حضور مرکز نشر هاجر با 500 عنوان کتاب در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

برگزاری گردهمایی دوست‌داران امام رضا (ع) فردا در دانشگاه الزهرا (س)

ثبت‌نام بیش از 95 هزار دانشجو برای دریافت بن نمایشگاه کتاب تهران

عصر شعر رضوی «در حوالی آفتاب» در نمایشگاه کتاب برگزار می‌شود

از متن تا حاشیه‌های نمایشگاه کتاب + فیلم

پایان یک رویا؛ مصدومیت لبـران جیمز و شکست پروژه لیکرز

پیاده‌روی 32 کیلومتری با لباس خواب پس از شکست سلتیکس!

مارک کاسادو: هانسی فلیک زندگی‌ام را تغییر داد

سرنوشت طارمی به فینال چمپیونز لیگ گره خورد

آخرین وضعیت ترافیکی جاده ها؛ ترافیک سنگین در محورهای چالوس و هراز

نماهنگ «جونم امام رضا» با صدای گروه سرود رهپویان حرم

وحدت اسلامی در سایه زیارت

تصمیم ترامپ درباره حوثی‌ها شوکه‌مان کرد! | راز و نیاز وزیر اسرائیلی با روبیو درباره ایران! | دور جدید مذاکرات هسته‌ای یکشنبه در عمان؟

14 بار رکورد تولید گاز در سال گذشته شکسته شد

14 بار رکورد تولید گاز در سال گذشته شکسته شد/ میدان ابوذر به مدار بازگشته است

حرم امام رضا (ع) میزبان میلیون‌ها زائر؛ جشن ولادت با حضور اقوام ایرانی

حرم رضوی میزبان میلیون‌ها زائر؛ جشن ولادت با حضور عاشقان ضامن آهو

رگبارهای پراکنده و وزش باد خراسان شمالی را در بر می‌گیرد

45 مددجو زندانی در خراسان شمالی با بدرقه خدام رضوی آزاد شدند

پروانه یک بحران؛ واکاوی زمینه‌ها، علل و پیامدهای بحران سوریه

طارمی یامال 17 ساله را زمین گیر کرد

حضور خبرآنلاین با 11 اثر در نمایشگاه کتاب تهران/ کتاب ها را چگونه تهیه کنیم؟

استان تهران پنجشنبه‌ها تعطیل شد

احمدرضا معتمدی: سینما زبان تصویرسازی مفاهیم فلسفی است

عصبانیت پوستکوگلو: نتایج یونایتد چه ربطی به من دارد!

بزرگترین نگرانی بارسا در آستانه ال‌کلاسیکو

اولین روزی که ژاوی به یامال 16ساله در ترکیب اصلی بارسا بازی داد

رختکن پاری‌سن‌ژرمن بعد از برد آرسنال و صعود به فینال

کلودیو رانیری چطور باشگاه محبوبش را نجات داد؟

آموریم دوباره در رختکن یونایتد خودزنی کرد!

سوپراستار والیبال دنیا هم‌تیمی جدید عبادی‌پور

6 تیم انگلیسی در لیگ قهرمانان اروپا!

راز و رمز نقاره‌خوانی در حرم رضوی

بهبود شرایط دریایی در استان هرمزگان؛ تنگه هرمز و دریای عمان آرام‌تر می‌شوند