پیام خراسان

آخرين مطالب

چرا با افزایش سن فکر می‌کنیم زندگی سریع‌تر می‌گذرد؟ علمي

چرا با افزایش سن فکر می‌کنیم زندگی سریع‌تر می‌گذرد؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - بسیاری از انسان‌ها پس از آنکه چند دهه از عمرشان می‌گذرد به این نتیجه می‌رسند که هر چه سن‌شان بیشتر می‌شود گذر زمان سریع‌تر می‌شود.

به عنوان مثال نتیجه تحقیق از 918 نفر در جریان یک مطالعه در آمریکا نشان داده است که 77 درصد شرکت‌کنندگان با این گزاره که «کریسمس هر سال زودتر از سال قبل فرا می‌رسد» موافق بوده‌اند.
این در حالی است که تنها 14 درصد با این گزاره مخالف بودند. از سوی دیگر این امر بسیار عادی است که افراد در دوران کودکی خود گذر زمان را کُند گزارش کنند. اما دلیل تفاوتی که در ادراک ما از گذر زمان وجود دارد چه می‌تواند باشد؟ دانشمندان این امر را به چند صورت توضیح می‌دهند.
تئوری نسبیت (یا تاثیر نسبت)
یکی از رایج‌ترین توضیح‌هایی که برای تفاوت در ادراک ما از زمان با گذر عمر ارائه می‌شود نگاه نسبیتی به آن است. به این معنی که برای یک کودک 10 ساله مدت دو سال از زندگی‌اش برابر با یک پنجم کل زندگی و خاطراتی است که در ذهنش ثبت شده است.
این در حالی است که همین مدت دو ساله برای فردی که 50 سال دارد تبدیل به یک بیست و پنجم کل عمر و خاطراتی می‌شود که در ذهنش ثبت شده است. طبیعی است که مدت دو سال وقتی تنها یک پنجم زندگی است طولانی‌تر به نظر برسد تا وقتی که یک بیست و پنجم زندگی را تشکیل می‌دهد.
به عبارت دیگر هر سالی که به عمر انسان اضافه می‌شود نسبت کمتری از کل عمر او را تشکیل خواهد داد.
فرضیه تضاد بین زندگی روتین و امر نوین در زندگی
یکی دیگر از توضیحاتی که از سوی دانشمندان در مورد ادراک انسان از گذر عمر و نسبت آن با زمان ارائه می‌شود به تضاد بین یک زندگی روتین و روزمره با زندگی پرهیجان یک کودک یا نوجوان بر می‌گردد.
افراد وقتی کودک و جوان هستند همه چیز برایشان تازگی دارد و مغز دائم در حال فراگیری امور تازه و ثبت خاطرات جدید است. ثبت حجم بیشتری از داده و خاطره در مغز می‌تواند باعث شود تا زمان طولانی‌تر به نظر برسد. در مقابل هرچه تجربه‌های جدید و داده‌های تازه برای مغز کمتر باشد زمان کوتاه‌تر به نظر می‌رسد.
زندگی بسیاری از انسان‌ها همزمان با افزایش سن حالت روزمره و روتین پیدا می‌کند. این امر باعث می‌شود خاطرات منحصر به فرد یا خاص کمتری در ذهن ثبت شود.
تغییرات بیولوژیک در ادراک انسان
توضیح برخی از دانشمندان در مورد تفاوت در ادراک انسان از گذر زمان با افزایش سن این است که سطح دوپامین در مغز با افزایش سن کاهش می‌یابد. این در حالی است که دوپامین بر درک انسان از زمان و هیجان لحظه‌ای تاثیر می‌گذارد.
تاثیر کاهش ترشح دوپامین در مغز می‌تواند باعث شود که گذر عمر سریع‌تر به نظر برسد.
تفاوت در سطح توجه و آگاهی
کودکان در مقایسه با بزرگسالان توجه بیشتری به جزئیات روزمره و کوچک نشان می‌دهند. به همین دلیل گذر زمان برای آنها آهسته‌تر از بزرگسالان است.
این در حالی است که افراد بزرگسال اغلب چند کار را با یکدیگر انجام می‌دهند و کارهایشان حالت «خودکار» پیدا می‌کند. به این ترتیب خاطرات کمتری در ذهنشان شکل می‌گیرد و در نتیجه گذر عمر برایشان سریع‌تر به نظر می‌رسد.
کاهش سرعت ساعت درونی بدن؟
برخی از مطالعات انجام شده نیز نشان می‌دهد که «ساعت داخلی» بدن در مغز انسان با گذر عمر سرعت کمتری پیدا می‌کند. این می‌تواند به این معنا باشد که ذهن ما در هر ثانیه تصاویر کمتری را پردازش می‌کند. از آنجایی که ما زمان را براساس میزان پردازش تصاویر در ذهنمان قضاوت می‌کنیم در نتیجه با تصاویر کمتر در بزرگسالی و همراه با گذر عمر احساس می‌کنیم که زمان سریع‌تر می‌گذرد.
در نهایت هم باید در نظر داشت که ادراک انسان از زمان امر ثابتی نیست. عوامل مختلفی از جمله سرعت پردازش تصاویر روزمره در مغز، شکل‌گیری حافظه و خاطرات و میزان توجه به امور بر روی ادراک ما از زمان تاثیر می‌گذارند.
به همین دلیل اگر احساس می‌کنید که این روزها عمرتان خیلی سریع می‌گذرد بهترین راه این است که به دنبال تجربه‌های جدید بروید، در زمان حال زندگی کنید (حسرت گذشته و نگرانی آینده را نداشته باشید) و روزمرگی را کنار بگذارید.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/822829/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شیر و عسل؛ ترکیبی شفا‌بخش یا زیان‌بار؟

عراقچی: بار دیگر تصاویر ترسناک ماهواره‌ای خیلی دقیق و حساب شده در حال انتشار هستند | نتانیاهو نوکران دون‌پایه ایرانی صدام را به کار گرفته است

کتاب «ورزش با ارزش» روانه بازار نشر شد

نفرات برتر جشنواره هنرهای تجسمی رضوی در مشهد معرفی شدند

صالحی: در بحث کپی‌رایت عقد توافقی را پیش می‌بریم که هیچ مشکلی ندارد

یونایتد 4-1 بیلبائو: بدترین منچستر تاریخ در فینال!

غیبت فصیحی در دوومیدانی زنان قهرمانی کشور؛ یک رکورد ملی شکسته شد

داور الکلاسیکو مشخص شد / هرناندز قاضی جدال رئال و بارسا

حضور و هم‌افزایی بانوان نخبه رضوی در بوستان ریحانه مشهد

برپایی موکب «محبّان‌الرضا(ع)» با مشارکت و همکاری امور بانوان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان رضوی

شهید رئیسی کار برای رأی جمع کردن را شرک‌ می‌دانست

ایرانی‌ها باهوش‌تر از آمریکایی‌ها!

ویژگی مشترک حاج قاسم و امیرعبداللهیان از زبان سفیراسبق ایران در سوریه

آنالیز گلهای بازی پاری سن ژرمن 2 -1 آرسنال

تک گل چلسی به دورگاردن توسط دیوزبری هال

سردار سلامی: هر نقطه‌ای که مبدا تهاجم باشد، مقصد تهاجم خواهد شد

برپایی موکب محبّان الرضا با مشارکت و همکاری امور بانوان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان رضوی

کشتی آزاد نونهالان کشور/ نفرات برتر 6 وزن نخست مشخص شدند

گل چهارم منچستریونایتد توسط میسن مونت در دقیقه 90+1

گل اول منچستریونایتد توسط میسن مونت در دقیقه 72

گل سوم منچستریونایتد توسط هویلون در دقیقه 85

گل دوم منچستریونایتد توسط کاسمیرو در دقیقه 81

شلیک دیدنی؛ گل اول اتلتیک‌بیلبائو توسط میکل در دقیقه 31

قهرمانی کشور دوومیدانی؛ یک رکورد ملی شکسته شد

اهالی سینماوهنر از حس‌وحال خادمیاری خود در یک شب خاص گفتند

درگذشت هنرمند پیشکسوت تئاتر

با این موسیقی و ترکیب بارون و پیانو و حس خوب، ذهنتو آروم کن

امام رضا الگوی بی‌بدیل بندگی و ساده‌زیستی در برابر تجمل‌گرایی خلفا بود

فرماندار: اهالی 10 روستای بردسکن امشب را در فضای باز سپری کنند

دعوت از 6 فوتسالیست معدن و صنایع معدنی به اردوی تیم ملی فوتسال کارگری برای نخستین بار

پیام تبریک مدیرعامل فولاد سنگان به مناسبت ولادت با سعادت امام رضا (ع)

اعتراض شادمهر عقیلی به اقدام ترامپ علیه خلیج فارس (تصویر)

سنگ‌شکن شماره 5 سنگان در 45 روز به بهره‌برداری رسید

برپایی موکب های پذیرایی همزمان با شب ولادت امام رضا(ع) در خواف

خراسان شمالی پنجشنبه‌ها تعطیل شد

دومین روز از نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

رونمایی از دو کتاب درباره شهید آیت‌الله رئیسی

رونمایی از کتاب «راز پرواز» در غرفه «رئیسی عزیز ما» نمایشگاه کتاب تهران

توسعه کشاورزی درخراسان جنوبی نیازمند استانداردسازی و فرآوری محصولات است

وضعیت مورینیو در فنرباغچه؛ تانگو باید دو نفره باشد!‏

با گل آچربی‌ گریه کردم اما صعود حق بارسا بود!

استقلال تهران 0-0 چادرملو اردکان؛ مربی خارجی واجب‌تر از نان شب برای آبی‌ها

خیبر خرم آباد 1-2 پرسپولیس؛ اورونوف امید آسیایی را زنده نگه داشت

امضای قهرمان پای سقوط شهر خسته؛ کامبک سرخ‌ها در راه کسب سهمیه

مشهدالرضا نورباران شد

اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها در تربت‌حیدریه

عکس/ حال و هوای حرم مطهررضوی در شب میلاد شاه خراسان

قطعه ای با صدای مرحوم محمدعلی کریمخانی به نام «جان خستگان»

ساعت کاری ادارات خراسان شمالی از 20 اردیبهشت تغییر می‌کند

هیچ منعی برای قضاوت دانشجویان اهل تسنن وجود ندارد