پیام خراسان

آخرين مطالب

کتاب گشاد برای سربازان ندوزیم! مقالات

کتاب گشاد برای سربازان ندوزیم!
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - مرتضی سرهنگی گفت: نباید به جای راوی حرف‌های قلمبه سلمبه بزنیم. این برای وقایع جنگ باورناپذیر و یک شکست است. چون وقتی جملات قلمبه سلمبه را می‌خوانید آن را باور نمی‌کنید. وقتی آن را باور نکنید، هم نویسنده یادداشت‌ها شکست خورده، هم ناشر، هم من که یادداشت‌ها را تنظیم کردم.

پیام خراسان

بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
سرهنگی، پژوهشگر، نویسنده و روزنامه‌نگاری است که از روزنامه جمهوری اسلامی به موضوع جنگ پرداخت و پس از آن دفتر ادبیات و هنر مقاومت در حوزه هنری را به همراه هدایت‌الله بهبودی راه‌اندازی کرد و درصدد برآمد که به تحقیق و پژوهش درباره جنگ بپردازد. او در همان سال‌های ابتدایی جنگ به اسرای عراقی توجه نشان داد و در ادامه به بررسی ابعاد دیگری از جنگ نیز توجه نشان داد. برای همین در دفتر ادبیات و هنر مقاومت آثار متنوعی درباره جنگ منتشر شد. یکی از مباحثی که کمتر به آن پرداخته شد، یادداشت‌های جنگ است، یادداشت‌هایی که به قلم برخی رزمندگان و فرماندهان جنگ نوشته شد، اما تا به امروز تعداد اندکی از آنها به چاپ رسیده است. با مرتضی سرهنگی درباره اهمیت، علت چاپ اندکی از این یادداشت‌ها و… گفت‌وگو کردیم. درباره یادداشت‌های جنگ عراق و ایران که بررسی می‌کردیم متوجه شدیم یکی دو دهه بیش شما به برخی از آن یادداشت‌ها دسترسی پیدا کردید. با توجه این‌که شما هم به این دفترچه‌ها دسترسی داشتید از چه منظر به آنها نگاه کردید. به نظرتان از جنگ یادداشت‌های زیاد باقی مانده یا هرچه بوده تا کنون منتشر شده است؟
من یادداشت‌های جنگ را دیدم و تعدادی از آنها به دستم رسید و آنها را خواندم. به نظرم نوشتن خاطرات و جزئیاتی از جنگ به قلم خود رزمندگان حاضر در صحنه جنگ ایده خوبی بود که از اواسط جنگ عراق و ایران اجرا شد. به رزمندگان دفترچه دادند و به آنها گفتن که در دفترچه‌ها خاطرات‌شان را بنویسند.

پیام خراسان

شاید یکی از دلایل این ایده بر این اساس بود که پس از جنگ جهانی دوم، در زمان جنگ، ملت‌های درگیر دیگر منتظر مورخان رسمی نشدند تا آنها از راه برسند و با گردآوری شواهد به ثبت و ضبط تاریخ جنگ بپردازند. چون در میان سربازان افراد باسواد زیاد بودند که کم کم شروع به یادداشت جزئیات از جنگ در قالب یادداشت‌های روازنه یا خاطرات کلی کردند که برخی آن را خاطرات شفاهی یا تاریخ شفاهی می‌نامند. بنابراین ایده نوشتن در جنگ کم کم شکل گرفت و ما هم در جنگ عراق و ایران سربازان زیادی داشتیم که ممکن بود هیچ‌کدام از آنها هیچ وقت دست به قلم نشوند و هیچ یادداشتی ننویسند. برای همین در جنگ نقاط تاریک زیادی بماند. بنابراین به آنها دفترچه‌هایی برای نوشتن اتفاقات جنگ دادند و برخی از آنها که ذوق نوشتن داشتند شروع به ثبت یادداشت‌های روزانه کردند و برخی هم به بیان بعضی خاطرات یا نکات مهم عملیات‌ها اکتفا کردند. این نوشتن به این امید بود که فراموشی درباره حوادث جنگ را به حداقل برساند.
چرا امروز این یادداشت‌ها برای ما مهم است؟ چرا اصرار داریم که هر آنچه مانده بعد از سه دهه منتشر شود؟
من امروز قرار است درباره عکس‌هایی که از جنگ گرفته شده، صحبت کنم. عکس در زمانی که آتش جنگ شعله‌ور است، برای ما که هزاران کیلومتر از جبهه جنگ دور بودیم، جنبه اطلاع‌رسانی دارد. ضمن این‌که عکس‌ها اطلاعات خوبی به ما می‌دهند. هر چند امروز هم افراد زیادی به عکس‌های جنگ علاقه دارند تا بدانند در جنگ چه گذشته است. اما پس از اینکه جنگ تمام شد، عکس‌های جنگ تبدیل به اسناد می‌شوند. سندهای محکمی که هر وقت بخواهیم درباره جنگ تحقیق کنیم یا مطلبی بنویسیم برای شاهد مثال چند عکس را ضمیمه مطلب می‌کنیم. بنابراین عکس یکی از منابعی است که می‌توانیم به آن رجوع کنیم. امروز برای نوشتن از جنگ نیاز به منبع‌سازی داریم و دفترچه‌ها یکی از منابع روایت جزئیات مهمی از جنگ است.
شنیدم مدتی چند دفترچه نزد شما امانت بود، وقتی به دفترچه‌ها نگاه می‌کردید چه مطالبی در آن بود که توجه‌تان را جلب کرد؟ کنجکاو نشدید که چه‌تعداد دفترچه از جنگ باقی مانده و کجا نگهداری می‌شود؟
تا جایی که به یاد دارم دفترچه‌ها دست خود رزمنده‌هاست. هر چند ایده پخش دفترچه میان رزمنده‌ها، ایده خوبی بود، اما همه شروع به نوشتن نکردند. تعدادی از آنها شروع به نوشتن و ثبت جزئیات جنگ کردند که برخی از آنها منتشر شده است. بعضی دیگر احتمالاً دفترچه‌ها را به سپاه دادند یا یگانی که در آن حضور داشتند. چون به آنها گفته بودند که در دفترچه یادداشت بنویسید و به ما بدهید.
به نظرتان فردی که روی یادداشت‌ها کار می‌کند چه نکاتی را باید در نظر بگیرد که همه افرادی که علاقه‌مند به اطلاعاتی از جنگ عراق و ایران دارند رغبت کنند و یادداشت‌ها را بخوانند؟
این حرف درستی است که همه علاقه‌مند بشوند که درباره جنگ بخوانند و تمام دغدغه ما هم همین است. به نظرم فردی که روی یادداشت‌ها کار می‌کند باید بتواند لحن راوی را حفظ کند. چون لحن راوی خودش سند است.
ما در ادبیات جنگ با سربازها طرف هستیم، با ادیب، مورخ و دیپلمات طرف نیستیم که حرف‌های قلمبه سلمبه بزند. بنابراین من که مشغول کار روی یادداشت‌ها هستم و می‌خواهم آنها را با افزودن حواشی و پانویس آماده چاپ کنم، نباید به جای راوی حرف‌های قلمبه سلمبه بزنم. این برای وقایع جنگ باورناپذیر و یک شکست است. چون وقتی آن کلمات و جملات قلمبه سلمبه را می‌خوانید آن را باور نمی‌کنید. وقتی آن را باور نکنید، هم نویسنده یادداشت‌ها شکست خورده، هم ناشر، هم من که یادداشت‌ها را تنظیم کردم. گاهی به بچه‌ها می‌گویم ما یک قواره پارچه پیش خیاط می‌بریم و از او می‌خواهیم برایمان پیراهن بدوزد. خیاط هم اندازه ما را می‌گیرد و بعد آن را می‌دوزد. چرا اندازه می‌گیرد؟ چون می‌خواهد برایمان پیراهنی بدوزد که این پیراهن نه بزرگ نه کوچک باشد. حالا اگر بخواهیم پیش یک راوی برویم و با او مصاحبه کنیم، چه چیزی را باید اندازه بگیریم؟ دهان او را، ما باید لحن او را بشناسیم، چون می‌خواهیم برایش یک کتاب بدوزیم که این کتاب برای تنش نه کوچک باشد نه بزرگ. در اینجا لحن و ادبیا آن سرباز مهم است.
چون شما چند تالیف درباره سردار حاج قاسم سلیمانی دارید، اطلاع پیدا کردم از او یادداشت‌های زیادی به جا مانده است؟ شما یادداشت‌های او را دیدید؟
نه من ندیدم اما برخی از یادداشت‌هایش منتشر شده است. یادداشت‌های سردار در دست مکتب حاج قاسم است و آنها در حال انتشار یادداشت‌ها هستند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/860277/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

این آخرین باری بود که کارلو آنچلوتی و لوکا مودریچ رو به عنوان مربی و بازیکن رئال مادرید در سانتیاگو برنابئو میدیدیم

بازگشت دراماتیک ساندرلند به پریمیرلیگ پس از 7 فصل!

پیش‌بینی وزش باد شدید همراه با گردوخاک در خراسان رضوی

اختصاص 3.1 هزار میلیارد تومان اعتبار به مدیریت بحران خراسان رضوی

نماینده مجلس: با این دست‌فرمان وزارت نیرو باید فاتحه تولید را در کشور بخوانیم

اوج احساس در برنابئو؛ وداع با کارلتو و لوکیتا

گل اول رئال مادرید به رئال سوسیداد

سخت‌ترین تصمیم فوتبال ژاوی پس از بارسلونا

بازی عجیب لهستانی‌های بارسا؛ پرتاب مشت در تمرین!‏

شب تلخ برای میلان؛ خداحافظی ستاره تکنیکی

اشک و بغض وازکز هنگام تعویض در اخرین بازی او برای رئال مادرید

گل دوم رئال‌مادرید توسط کیلیان امباپه

خداحافظی لوکا مودریچ با هواداران رئال مادرید در سانتیاگو برنابئو

فصل حسین‌نژاد با پاس گل تمام شد

پایان فصل برای رئال مادرید؛ چشمک ام‌باپه به کفش طلا و وداع مودریچ و کارلتو با برنابئو

خرید بعدی پرسپولیس به تیم ملی دعوت شد

23 میلیارد حق کارگزاری برای انتقال 2 بازیکن لیگ برتری

پیشنهاد پرسپولیس به مدافع ملی‌پوش فولاد

آغاز مذاکرات برای جلب رضایت فرهاد مجیدی

پیام تسلیت مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش در پی درگذشت حجت‌الاسلام و المسلمین یوسف‌پور

مسابقات پارا وزنه برداری جانبازان با حضور مدیر کل بنیاد مازندران برگزار شد

بازدید نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران از مجتمع ایثار زاهدان

با «سود دو نفره» تبدیل، با هم سود کنید! راهی تا درآمد بی‌نهایت

عضو کمیسیون عمران مجلس: هرکسی برای ما یک استکان چای هم جابجا کند ما از آن استقبال می‌کنیم

ثبات قیمت سکه و طلا؛ دلار در کانال 82 هزار تومان قرار گرفت

اگر وضعیت آب به همین منوال ادامه پیدا کند، تولید 50 درصد محصولات کشاورزی ما کاهش پیدا می‌کند

آغاز آزمایشی حذف کارت سوخت از فردا

سیدورف: باید به کل دنیا نشان بدهیم استقلال بزرگ است

بازیکن ٢٠ ساله هوادار جایگزین ترابی در تیم‌ملی شد

گری نویل: کش پیدا کردن پرونده منچسترسیتی، لکه ننگی برای لیگ برتر انگلیس است

حوادث واژگونی خودرو در تربت‌جام 12 مصدوم بر جا گذاشت

سوم خرداد تجلی قدرت الهی و نماد مقاومت ملت ایران است به گزارش روابط عمومی

آهنگ «شب عاشقی» از آرون افشار

معاون وزیر اسبق صمت: برخی شاخص‌ها مانند تورم و تجارت خارجی با تغییر دولت‌ها و حتی زمانِ بی دولتی بهتر می‌شود!

جزییات واریز باقی مانده سود سهامِ عدالت اعلام شد؛ رقم سود چقدر است؟

نهبندان لرزید

فضای مجازی، فرصتی برای پیشبرد اهداف انقلاب است

عبور وینیسیوس از خط قرمزهای رئال

تودور: تبریک به ناپولی، یووه نباید برای سهمیه بجنگد!

به مناسبت 59 سالگی پادشاه الدترافورد

نشست صمیمی مدیران کل اسبق آموزش و پرورش خراسان رضوی برگزار شد

دیدار نماینده رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران و مشاور مدیرعامل بانک دی با جانباز انقلاب اسلامی در گرگان

نام‌گذاری سوم خرداد به عنوان «روز مقاومت، ایثار و پیروزی» یک انتخاب دقیق و عمیق است

توزیع گوشت دولتی متوقف شد

مقصر برنج 250 هزار تومانی پیدا شد

بیش از 300 میلیارد تومان به زیرساخت‌های نهضت ملی مسکن خراسان جنوبی تزریق شد

غدیر، نماد وحدت امت اسلامی و فرصتی برای ترویج معارف نهج‌البلاغه است

1500 تن گندم از کشاورزان خراسان جنوبی به صورت تضمینی خریداری شد

13 هزار و 348 واحد مسکونی طرح جوانی جمعیت در کشور افتتاح شد

رئیس ناپولی: حالا به لیگ قهرمانان فکر می‌کنیم

ویکی پدیاجستجو