رسیدن به آرمانشهر زنانه در انجمن ادبی خورشید
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام خراسان - - آیین رونمایی از چهار اثر تازه اعضای انجمن ادبی خورشید با مروری بر فعالیتهای یکساله این انجمن و گفتوگوی صمیمانه با دوستداران ادبیات و نقد، با حضور سیده فاطمه موسوی نویسنده کتاب «جادوپرست»، معصومه امیرزاده نویسنده کتاب «خانه کتاببازها»، فاطمه نفری نویسنده کتاب «یلدا کنار تو»، مرضیه نفری نویسنده کتاب «برفاب» و علیاصغر عزتیپاک روز پنجشنبه 18 اردیبهشت ماه در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، غرفه مجمع ناشران انقلاب اسلامی برگزار شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
علیاصغر عزتیپاک، نویسنده و منتقد، گفت: به دلیل دوستیای که سالهاست با نویسندگان انجمن ادبی خورشید دارم، رویکرد مستقل در ادبیات برایم ارزش داشت و فاصله گرفتن از گروههای جناحی و سیاسی میتواند ما را به فرهنگ نزدیکتر کند تا فضا را نرمتر ببینیم.
وی ادامه داد: بیشترین کاری که دوستان در این سالها انجام دادهاند نقد است. روشن است که این رفتار به غنای ادبیات داستانی کمک میکند و خبرگزاریها در پهنه بیشتری میتوانند آن را منعکس کنند.
انجمن ادبی خورشید، نماد فرهنگی دربرابر ساختارهای سنتی
وی درباره نوآوری انجمن خورشید گفت: انجمن خورشید نوآوری در کنشگری دارد و فضایی برای ادبیات ایجاد کرده است. همچنین معتقدم انجمن خورشید یک نماد فرهنگی دربرابر ساختارهای سنتی است که معمولاً این فضاها مردانه است و این یک نوآوری است. ما قبلاً هم حضور بانوان را دیدهایم؛ اما اینکه مجموعهای بگوید میخواهیم نگاه مجموعهمان را در میان بگذاریم، فرق دارد. این امر یک الگوی موفق است و الگویی تعاملی برای حاکمیت و سیاست دارند. اگر به آنها احترام گذاشته شود، این افراد میتوانند بخشی از کارها را بررسی کنند.
عزتیپاک درباره نگاه انجمن خورشید به فلسطین عنوان کرد: از دیگر فعالیتهایی که انجمن ادبی خورشید انجام داده و پلی میان ادبیات، سیاست و فرهنگ ایجاد کرده، توجه به فلسطین است. اینکه مسائل جهانی را از دیدگاه ادبی و ادبیات فرهنگ ببینیم، کاری شایسته و جزء اتفاقات بزرگ است.
وی درباره فعالیت فلسفی انجمن خورشید گفت: کار دوستان انجمن ادبی خورشید یک بعد فلسفی دارد. همچنین این روزها به انقلاب توجه بیشتری میشود و اساساً ادبیات، روشنفکرانه و ادبی است. کنشگران این انجمن بیشتر با خانواده و خانوادهها در ارتباط هستند و خود را اصیل نشان میدهند.
این نویسنده حوزه نوجوان و بزرگسال ادامه داد: انجمنهایی مانند خورشید، سویههای جامعهشناختی دارند و انجمن در زمینه ادبیات، فرهنگ و هنر درحال رقم زدن این مسئله است. همچنین این حوزهها از نظر سنتی مربوط به مردان بودند؛ اما نویسندگان و فعالان این انجمن نشان دادند در امنیت و آسودگی میتوانند در این حیطه پیشرو باشند.
عزتیپاک درباره تفاوت نگاه مرد و زن در ادبیات گفت: در ادبیات مردانه بیشتر وجوه سیاسی و کلان میبینیم و معمولاً مسائل جدی و خشک است و مردان کمتر خود را به لایههای لطیف جامعه وصل میکنند. اگر هم دیده شود، بیشتر سیاسی و کمتر احساسی است. وقتی زنان به میان میآیند، تمام ابعاد و زوایای جامعه را میبینند و میشناسند.
وی درباره چالشها و دستاوردهای انجمن ادبی خورشید بیان کرد: انجمن ادبی خورشید چالشها و دستاوردهایی داشته و مهمترین چالش حفظ استقلال در برابر تهدیدها است؛ تهدیدهایی که معمولاً در جوامع وجود دارد و زنان را با راندن به گوشهها از جامعه حذف میکنند و گاهی این محدودیتها فرهنگی و گاهی سیاسی است.
این منتقد عنوان کرد: به گمانم مسئله فلسطین پلی است که میتواند دوستان ما را در انجمن خورشید به فرا مرز و فرهنگ و جغرافیا برساند و البته که باید استفاده کرد و پلی زد. مجموعه این فعالیتها اعتبارسازی کرده و ما میتوانیم کمکم منتظر تأثیر تجربه این انجمن باشیم.
از منظر زن حرف زدن غیر از زنانه حرف زدن است
عزتیپاک ادامه داد: مجامعی مثل انجمن ادبی خورشید تلاش دارند تا به آرمانشهری برسند که سویه زنانهاش قدرتمندتر از سویههای مردانهاش باشند. از دیرباز زنان با استفاده از ادبیات خود و مردان را نجات دادهاند و مثال شاخص آن شهرزاد در هزار و یک شب بود. انجمن خورشید را در آرمانشهر امید میبینم؛ همانند اینکه قبلا اسطوره روایت قصهها و فرهنگ ما بودند و امروز در شکلی نوین با بررسی و خلق آثار ادبی این مسئله را پیش میبرند و اجازه نمیدهند این جریان متوقف شود.
عزتیپاک معتقد است: آثار ادبی و مسائل ما در انجمن ادبی خورشید از منظر زنان بازخوانی میشوند. از منظر زن حرف زدن چیزی غیر از زنانه حرف زدن است و این نوع حرف زدن به تنوع منظرها احترام میگذارد. زنان با حساسیتهای هنری و دانشی که دارند، درحال ایفای نقش هستند؛ اما لزوماً نقش در معنای فمینیستی دیده نمیشود و بیشتر برای همدلی است؛ لذا نگاه انسانی است تا نگاه زنانه و پایه آن ادبیات است. ما بایستی جدای از مرد و زن بودن به اموری خارج از جنسیت بپردازیم.
انجمن ادبی خورشید از میانجیگری زنان میگوید
سپس سمیه عالمی، نویسنده و دبیر نشست علمی «زبان فارسی، زبان مقاومت»، گفت: خیلی امیدبخش است که یک نفر اینقدر دقیق و درست مسیر ما را دیده باشد و جوانبش را رصد کرده و قدردان این توجه هستیم. دریافتم این است که زنان میانجیگران و پیامبران جهانی که مظلوم واقع شدهاند و انجمن ادبی خورشید از این میانجیگر سخن میگوید.
وی ادامه داد: ما دو نشست با محوریت مقاومت منطقهای و فلسطین داشتیم و دوستان بسیاری ما را همراهی کردند. در نشست ابتدایی کلیت سؤالمان این بود که چرا و چطور باید به مسئله فلسطین فکر کنیم. سپس متنی گذاشتیم و به صحبتها پرداختیم. در نشست سوم قصد داریم بگوییم آیا انسان با زبان فارسی توانسته الهامبخش این رویداد در حوزه ادبیات باشد یا خیر؟
عالمی افزود: ما قصد داریم به مجموعهای از نگاهها برسیم که در مجموع به مجموعه نشست «زبان فارسی، زبان مقاومت» منتهی شود و قرار است در شهریور ماه برگزار شود.
منبع: انجمن ادبی خورشید
-
پنجشنبه ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۰:۲۳:۰۴
-
۸ بازديد
-

-
پیام خراسان
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/865792/