پیام خراسان

آخرين مطالب

سفر به قرون وسطی؛ طاعون رقص، راز شیدایی مردمی که انقدر رقصیدند تا مردند! اجتماعي

سفر به قرون وسطی؛ طاعون رقص، راز شیدایی مردمی که انقدر رقصیدند تا مردند!
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - – در یکی از گرم‌ترین تابستان‌های قرن شانزدهم، خیابان‌های شهر استراسبورگ واقع در فرانسه، در قلمروی امپراتوری مقدس روم، شاهد صحنه‌ای عجیب و آزاردهنده بود: زنی به نام «فراو تروفیا» به ناگاه در وسط کوچه شروع به رقصیدن کرد. نه از روی شادی و نه با موسیقی، بلکه انگار نیرویی بیرونی کنترل بدنش را به‌دست گرفته بود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این حرکت، که ابتدا برای رهگذران نوعی دیوانگی یا شوخی به نظر می‌رسید، ظرف چند روز به یک بحران عمومی تبدیل شد. ده‌ها نفر یکی‌یکی به او پیوستند. و آنچه آغازش یک رقص بی‌دلیل بود، تبدیل شد به «همه‌گیری مرگبار رقص».
روایت واقعه از منابع معتبر براساس اسناد ثبت‌شده در بایگانی‌های کلیسا، شوراهای شهر، و گزارش‌های پزشکان شهر، طاعون رقص حدوداً 400 نفر را درگیر کرد. برخی از افراد حتی بیش از 6 روز بدون توقف می‌رقصیدند. گزارش‌هایی وجود دارد که می‌گوید مردم رقصان، به زمین می‌افتادند، خون‌ریزی می‌کردند، از پا درمی‌آمدند و در نهایت بر اثر سکته، نارسایی قلبی یا خستگی شدید جان می‌دادند. پزشکان آن زمان، که هنوز به نظریه‌های مدرن پزشکی نرسیده بودند، این اتفاق را به «گرم شدن خون» نسبت دادند و توصیه کردند که افراد بیشتر برقصند تا بدنشان از این گرما تخلیه شود!
شورای شهر، سالن رقص و نوازنده استخدام کرد تا محیط مناسبی برای «درمان» افراد فراهم کند؛ تصمیمی که تنها به گسترش بیماری کمک کرد.

پیام خراسان

پایان این رقص مرگبار چگونه رقم خورد؟ پس از چند هفته، با بالا رفتن تعداد تلفات و درماندگی پزشکان، سرانجام مقامات مذهبی وارد عمل شدند. آنها طاعون رقص را نفرینی از سوی سن ویتوس (Saint Vitus) تلقی کردند، قدیسی که باور داشتند می‌تواند افراد را با رقص جنون‌آمیز مجازات کند.
در پاسخ، شورای شهر دستور داد افرادی که گرفتار این رقص شده‌اند را به زیارتگاه سن ویتوس در شهر ساوِرن (Saverne) ببرند. در آنجا، برایشان دعا خوانده شد، پاهایشان را در آب مقدس شست‌وشو دادند، و نمادهایی مذهبی به بدنشان بستند. این اقدامات، در کمال شگفتی، باعث فروکش کردن این «همه‌گیری» شد.

پیام خراسان

علل احتمالی طاعون رقص: از قارچ‌های توهم‌زا تا هیستری جمعی اینکه چه چیزی باعث شد صدها نفر هم‌زمان، بدون کنترل، تا سر حد مرگ برقصند، هنوز هم یکی از رازهای حل‌نشده تاریخ است. با این حال، محققان مدرن چند فرضیه اصلی را مطرح کرده‌اند:
1. مسمومیت با ارگوت (Ergot Poisoning) قارچی که بر گندم می‌نشیند و حاوی ارگوتامین است، ترکیبی شیمیایی مشابه LSD. مردم استراسبورگ در آن زمان نان‌هایی می‌خوردند که احتمالاً با این قارچ آلوده شده بودند. نشانه‌های این مسمومیت شامل تشنج، توهم، سوزش اندام و حرکات غیرارادی است — مواردی که با رقص‌های غیرقابل‌کنترل تطابق دارد. اما این نظریه ضعف‌هایی هم دارد: چرا این مسمومیت فقط در یک منطقه کوچک و فقط باعث رقص شد، نه سایر نشانه‌های رایج؟

پیام خراسان

2. هیستری جمعی (Mass Psychogenic Illness) رایج‌ترین و پذیرفته‌شده‌ترین نظریه در قرن بیست‌ویکم، این است که طاعون رقص یک نمونه از هیستری جمعی یا روان‌نژندی دسته‌جمعی بوده است. فشار روانی ناشی از قحطی، بیماری، فقر شدید، و تعالیم مذهبی ترسناک درباره گناه و مجازات الهی، ذهن مردم را دچار اختلال کرده بود.
در چنین فضای مسمومی، وقتی یک نفر علائم غیرطبیعی (مثل رقص بی‌دلیل) بروز می‌دهد، دیگران نیز ناخودآگاه همان واکنش را تقلید می‌کنند؛ نه از روی قصد، بلکه از عمق روان زخم‌خورده.
3. باورهای مذهبی و قدرت تلقین باور به نفرین سن ویتوس و سنت‌های محلی درباره مجازات‌های الهی، بستری فرهنگی برای چنین واکنش‌هایی ایجاد کرده بود. مردم اگر حس می‌کردند در معرض خشم خدا یا قدیسان‌اند، ممکن بود دچار رفتارهای غیرقابل‌کنترل شوند.
درک موقعیتها این رویداد تاریخی نشان می‌دهد که روان انسان چگونه در برابر استرس شدید، ناامیدی اجتماعی، و فشار مذهبی واکنش‌های بدنی غیر مترقبه نشان می‌دهد. روان‌نژندی دسته‌جمعی امروزه هم در قالب‌هایی دیگر دیده می‌شود: از هراس‌های اجتماعی گرفته تا موج‌های ناگهانی واکنش‌های جسمی در مدارس یا محیط‌های بسته.
طاعون رقص، با تمام جنبه‌های تراژیک و عجیبش، یادآور این حقیقت است که بدن ما می‌تواند زبان روان ما باشد زبانی که وقتی راهی برای فریاد زدن پیدا نمی‌کند، به شکلی غریب و گاه مرگبار، فشارهای درونی خودش را نشان می‌دهد.
+
سی و ششمین نمایشگاه کتاب تهران؛ نقدی بر نحوه برگزاری و اهداف فرهنگی حقوق زنان، قربانی تأخیر؛ لایحه منع خشونت از مجلس پس گرفته شد الان بخر، بعداً پرداخت کن(BNPL): آزادی مصرف یا دام بدهی‌های پنهان؟ نقدی بر عملکرد دولت و رسانه‌ها در فاجعه بندرعباس گاف‌های پرهزینه رسانه ملی؛ تشدید اختلافات داخلی و تنش در روابط خارجی

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/872169/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سفر به قرون وسطی؛ طاعون رقص، راز شیدایی مردمی که انقدر رقصیدند تا مردند!

تقدیر باشگاه رم از کلودیو رانیری، سرمربی این تیم در بازی مقابل میلان

اینتر فرصت صدرنشینی را از دست داد؛ سرنوشت قهرمانی دست ناپولی!

خلاصه بازی پارما 0 - ناپولی 0

خلاصه بازی آاس رم 3 - آث میلان 1

کاردار انگلیس به وزارت امور خارجه احضار و مراتب اعتراض شدید ایران اعلام شد

فوتبال دسته یک / دیدار 2تیم سقوط کرده به سود شهر راز شیراز تمام شد

پایان لیگ دسته اول فوتبال با شکست سنگین شهرداری آستارا

گل مردود اینتر به لاتزیو در لحظات پایانی

گل اول لاتزیو به اینتر توسط پدرو

گل سوم آاس رم به میلان توسط برایان کریستانته در دقیقه 87

گل دوم اینتر به لاتزیو توسط دنزل دومفریس در دقیقه 79

ثبت ملی هشت میراث‌فرهنگی ناملموس جزیره کیش

گل اول اینتر توسط بیسک در دقیقه 45+2

اخراج خیمنز و 10 نفره شدن میلان

گل اول میلان توسط ژائو فلیکس در دقیقه 39

بچه مدرسه‌ای‌ها سومین جام فصل را هم در آغوش کشیدند

نمایش 3 گانه داخلی و قرار دادن هر 3 جام روی خط دروازه مونتجویک

تلاش چندباره پسر شزنی برای زدن گل قیچی برگردان به پدرش در حاشیه مراسم اهدای جام به بارسلونا

یامال و برادر خردسالش یکی از سوژه‌های مراسم امشب اهدای جام قهرمانی لالیگا به بارسلونا بودند

گل دوم آاس رم به میلان توسط لئاندرو پاردس در دقیقه 58

تعویض مهدی طارمی با کوره‌آ

گل اول یوونتوس توسط نیکو گونزالس در دقیقه 61

نیازمند را پرسپولیسی بدانید و تمام!

پایان درویش در پرسپولیس

سخنگوی دولت مشهد را ترک کرد

اجرای زنده سالار عقیلی در آرامگاه خیام نیشابوری

آموزگاران پایه اول، نقشی کلیدی در شکل‌گیری هویت فردی و اجتماعی دانش‌آموزان دارند

2 و 600 هکتار زمین مسکن ملی در خراسان‌شمالی شناسایی شد

سقوط قیمت خودروهای جک؛ کاهش 30 تا 70 میلیونی قیمت‌ها

گل دوم بارسلونا به ویارئال توسط فرمین لوپز

یقه‌گیری در امیریتس؛ نیوکسل طاقت باخت نداشت

اخراج مدافع سویا؛ فرصت بزرگ امباپه برای کفش طلا!

گل دوم ویارئال به بارسلونا توسط سانتی کومسانا

گل اول ویارئال به بارسلونا توسط گل آموز پرز

فصل برای آرتتا تمام شد؛ هفته آخر روی سکوها

قول رایس به آرسنالی‌ها؛ فصل بعد بهتر می‌جنگیم!

گالا 5 ستاره شد؛ قهرمانی شماره 25 شیرها در ترکیه

انتقام خلاقانه لیورپولی‌ها؛ بدرقه اورتون با دود قرمز!

گل اول رئال مادرید به سویا توسط امباپه

فراغ شش ساله تمام شد؛ رضا شکاری عضو جدید سرخ‌ها

حضور پرشور مردم در آرامگاه خیام نیشابوری

وضعیت بازار خودرو امروز یکشنبه 28 اردیبهشت 1404؛ پژو 207، اطلس و شاهین گران شد

آیا حذف صفرها به داد ریال می‌رسد؟

چراغ قرمز در تابلوی طلا و سکه؛ دلار به کانال 81 هزار تومان سقوط کرد

اِعمال افزایش حقوق بازنشستگان از فردا

بازگشت چهار ستاره رئال برای جام باشگاه‌های جهان

اولین گل رونالدو جونیور؛ کپی برابر اصل پدر

بازگشت زودهنگام کلن به بوندسلیگا با قهرمانی!

کارواخال رئالی‌ها را نگران کرد؛ به بازنشستگی فکر نکن!‏