شنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۴
گفتگو

نان بربری محبوب خطرناک؛ زنگ هشدار دیابت در بجنورد

نان بربری محبوب خطرناک؛ زنگ هشدار دیابت در بجنورد
پیام خراسان - ایرنا / در حالی‌که کارشناسان حوزه سلامت، نان کامل را یکی از مهم‌ترین مولفه‌های تغذیه سالم می‌دانند، استفاده گسترده از نان‌های سفید به‌ویژه نان بربری در بجنورد ...
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ایرنا / در حالی‌که کارشناسان حوزه سلامت، نان کامل را یکی از مهم‌ترین مولفه‌های تغذیه سالم می‌دانند، استفاده گسترده از نان‌های سفید به‌ویژه نان بربری در بجنورد زنگ هشدار افزایش بیماری‌هایی مانند دیابت و چاقی را به صدا درآورده است.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌شمالی روز شنبه در نشست خبری به مناسبت پویش ملی تغذیه سالم گفت: 15 واحد نانوایی در بجنورد برای تولید نان کامل اعلام آمادگی کرده‌اند که از این تعداد، 10 واحد شرایط استاندارد و تأیید شده دارند، اما آمار مصرف این نان در میان مردم همچنان پایین است.
نسرین علیزاده با اشاره به اینکه مردم به‌خوبی فواید نان کامل را می‌دانند، اظهار کرد: در پویشی با حضور 2 هزار نفر، حدود 85 درصد شرکت‌کنندگان از مزایای این نان آگاهی داشتند، اما همچنان تمایلی به مصرف آن نشان نمی‌دهند و این موضوع یک چالش جدی در سلامت جامعه است.
نان سفید؛ عامل پنهان سوءتغذیه و بیماری‌های متابولیک
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان نیز در این نشست گفت: نان کامل به‌دلیل وجود سبوس، حاوی فیبر بالا، ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن است و نقش مؤثری در کاهش چربی و قند خون، کنترل وزن و پیشگیری از بیماری‌ها دارد.
افشین دلشاد افزود: در سال‌های اخیر، مصرف نان سفید به‌طور چشمگیری افزایش یافته و این نان به‌عنوان یکی از عوامل مؤثر در رشد بیماری‌هایی همچون دیابت و چاقی شناخته می‌شود.
وی تصریح کرد: نان کامل بهترین نوع نانی است که از گندم تهیه می‌شود، زیرا سه بخش اصلی دانه گندم در آن حفظ می‌شود و می‌تواند نیازهای بدن به املاح و ویتامین‌ها را تا حد زیادی تأمین کند.
خشکسالی؛ عاملی دیگر در افت کیفیت آرد و نان
مدیر اداره نظارت بر مواد غذایی و آشامیدنی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌شمالی نیز گفت: خشکسالی و کاهش بارندگی امسال سبب افت کیفیت گندم تولیدی کشاورزان شده و این موضوع بر کیفیت آرد و نان نیز تأثیر گذاشته است.
طاهره عربی افزود: اگرچه کارخانه‌های آرد استان مجهز به تجهیزات مطلوب هستند، اما به علت کاهش کیفیت ماده اولیه، خروجی کار نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرد.
وی خاطرنشان کرد: خط تولید آرد کامل در استان وجود دارد اما به‌دلیل نبود تقاضا غیرفعال مانده است و هیچ نانوایی نان کامل را با نرخ دولتی عرضه نمی‌کند.
سلامت در گرو انتخاب آگاهانه
عربی با تأکید بر اینکه بخش عمده مردم استان به‌طور سنتی نان بربری مصرف می‌کنند، گفت: افزایش محبوبیت این نان به‌ویژه در میان خانواده‌ها، موجب رشد آمار دیابت و مشکلات متابولیک شده و نیازمند فرهنگ‌سازی و حمایت در زمینه سلامت نان هستیم.
کارشناسان حوزه سلامت معتقدند تغییر الگوی مصرف نان از نان سفید به نان کامل، یکی از ساده‌ترین اما مؤثرترین راهکارها برای کاهش بیماری‌های غیرواگیر و ارتقای سلامت عمومی است.
در خراسان شمالی یک هزار و 324 واحد نانوایی فعال است که از این تعداد 648 واحد شهری و 676 واحد روستایی است.
تعداد نانوایی های نوع یک 664 واحد روستایی و 440 واحد شهری و تعداد نانوایی های نوع 2 شهری 208 واحد و 12 واحد روستایی است.
بازار


نظرات شما