پیام خراسان

آخرين مطالب

سناریوهای برگزاری حج 1400| احتمال اعزام حجاج به شرط واکسیناسیون مقالات

سناریوهای برگزاری حج 1400| احتمال اعزام حجاج به شرط واکسیناسیون
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - همشهری- نیما شایان: ایام برگزاری حج تمتع در سال 1400 در حالی نزدیک می‌شود که هنوز موضوع برگزاری عمومی این سنت بزرگ جهان اسلام با حضور زائران کشورهای مختلف در هاله‌ای از ابهام است. اگرچه سال گذشته به‌دلیل شیوع کرونا، عربستان سعودی، حج را صرفا با شمار اندکی از اتباع خود برگزار کرد اما امسال گمانه‌زنی‌های تأییدنشده‌ای از احتمال صدور مجوز ورود زائران کشورهای دیگر اما با شرایط و پروتکل‌های خاص خبر می‌دهند.
اواخر تیر ماه 1400 مقارن با روزهای برگزاری مناسک حج 1442 هجری قمری است و درصورتی‌که عربستان بنای برگزاری حج با حضور زائران همه کشورهای اسلامی را داشته باشد، زائران ایرانی باید حداقل از اوایل تیرماه به سرزمین وحی اعزام شوند. این در حالی است که سازمان حج و زیارت اعلام کرده وزارت حج عربستان با وجود پیگیری‌ها و مکاتبات متعدد کشورهای اسلامی، هنوز پاسخی درخصوص برگزاری یا عدم‌برگزاری حج تمتع امسال نداشته است.
احتمال برگزاری حج با ظرفیتی کمتر از همیشه، اعلام شرط واکسیناسیون برای ورود زائران و قرنطینه 72 ساعته حجاج در بدو ورود به عربستان، به‌گفته رئیس سازمان حج و زیارت ازجمله سناریوهای محتمل برای حج 1400 است. چه آنکه عربستان سعودی، در اواخر سال میلادی گذشته و با کنترل نسبی بحران کرونا، درهای مسجدالحرام را به روی نمازگزاران گشود، عمره را از سر گرفت و ممنوعیت پروازهای بین‌المللی را برداشت و این اقدامات از سوی ناظران به مثابه تمرین عربستان برای کسب آمادگی برگزاری حج تمتع 1442 قلمداد شده است.
در نظر گرفتن شرط سنی برای حجاج، یکی از سناریوهای محتملی است که ممکن است دولت عربستان برای پذیرش زائران کشورهای دیگر در موسم حج 1400 اعمال کند. کما اینکه وزیر بهداشت این کشور در سال 2014 و درپی شیوع نوعی از کروناویروس، توصیه کرده بود که درصورت کنترل نشدن این موضوع، زائران بالای 60 سال عازم حج نشوند. در همین راستا کریم همتی، رئیس جمعیت هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران، براساس آمارهای ثبت‌نامی زائران ایرانی برای حج 1399 اعلام کرد که «اگر عربستان مجوز تشرف را برای افراد زیر 60سال صادر کند، ایران حدود 38 هزار زائر اعزامی خواهد داشت.»
برای بررسی احتمالات و سناریوهای مختلف درخصوص برگزاری حج سال 1400 و میزان آمادگی کشورمان برای اعزام حجاج، با سیدعلی مرعشی، رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال‌احمر به گفت‌وگو نشستیم.
درصورتی‌که دولت عربستان تصمیم بگیرد زائران کشورهای دیگر هم در حج تمتع 1400 (1424 هجری قمری) حضور داشته باشند، آمادگی مرکز پزشکی حج و زیارت برای پوشش زائران ایرانی در چه وضعی است؟ هنوز هیچ‌چیز حج 1400 مشخص نیست. حتی مذاکرات اولیه عربستان سعودی با هیچ کشور اسلامی از جمله با سازمان حج و زیارت ایران انجام نشده است. ابتدا باید دولت عربستان ظرفیت پذیرش زائران هر کشور را اعلام کند تا بتوان براساس آن برنامه‌ریزی کرد. اگر دولت عربستان سعودی تصمیم بگیرد که امسال زائران کشورهای دیگر هم در مراسم حج تمتع حضور داشته باشند، قطعا محدودیت‌های سنی و یا شرایطی در حوزه سلامتی زائرانی که پذیرش می‌شوند، تعیین خواهد کرد.
چندی پیش از طرف منابع خبری عربی به نقل از وزیر بهداشت عربستان مواردی نظیر الزامی بودن تزریق واکسن کرونا اعلام شد. آیا پروتکل بهداشتی که عربستان برای حج 1400 در نظر دارد، ناظر بر کاهش تعداد زائران کشورها برای رعایت فاصله اجتماعی نیز می‌شود؟ دستورالعمل بهداشتی حج تمتع از سوی سعودی‌ها برای کشورها ارسال نشده است و فقط شاهد انعکاس مواردی در منابع رسانه‌ای هستیم. با وجود این که دستورالعمل بهداشتی کشور میزبان که در واقع یک رویکرد مرجع در موضوع پزشکی حج محسوب می‌شود هنوز برای هیچ‌یک از کشورهای اسلامی ارسال نشده است، اما موارد کلی نظیر آمادگی برای تزریق واکسن و برنامه‌ریزی برای کنترل بیماری و درمان‌ به‌موقع زائران مدنظر قرار دارد.
همچنین سال 1399 طی همفکری میان مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال‌احمر، وزارت بهداشت و سازمان حج و زیارت، یک دستورالعمل بهداشتی ویژه دوران کرونا برای زائرانی که قرار بود برای حج تمتع به عربستان اعزام شوند، تهیه شد. اما در حج سال گذشته، عربستان سعودی اجازه نداد تا حجاج کشورهای دیگر در مراسم حج حضور پیدا کنند؛ بنابراین دستورالعمل بهداشتی که تدوین کردیم، اجرایی نشد. این دستورالعمل در اختیار سازمان حج و زیارت قرار داده شده است تا درصورتی که راه برای حضور زائران کشورهای مختلف به عربستان برای انجام اعمال حج باز شد، برای امسال مبنا قرار گیرد.
دستورالعملی که توسط ایران برای زائران حج تمتع تدوین شده است، چه موارد و محدودیت‌هایی را دربرمی‌گیرد؟ این پروتکل از قبل اعزام زائران یعنی از آغاز معاینات پزشکی به‌منظور بررسی استطاعت جسمی آنها برای اعزام تا لحظه برگشت زائران به داخل خاک ایران را دربرمی‌گیرد. همچنین نکات ویژه بهداشتی که خادمان ضیوف‌الرحمن چه در سطح عوامل اجرایی کاروان‌ها و چه در آشپزخانه‌ها، هتل‌های محل اقامت و... باید رعایت کنند در این دستورالعمل آمده است.
پروتکل‌های بهداشتی که لازم است در وسایل نقلیه زائران و در هنگام تردد آنها در شهر و مکان‌های زیارتی لحاظ شود، در دستورالعمل تدوین‌شده ویژه دوران کرونا برای زائران حج تمتع آمده است. بخشی از این دستورالعمل که برای حج 1399 تدوین شده بود، به‌طور قطع در حج1400 نیز بعد از ارائه دستورالعمل‌های بهداشتی عربستان سعودی، از سوی کارشناسان مرکز پزشکی حج و زیارت بروزرسانی خواهد شد.
یکی از سناریوهای محتمل برای حج 1400 این است که عربستان سهمیه تعداد زائران هر کشور را کم کند. درصورتی که این سناریو محقق شود، اولویت اعزام زائران ایرانی با مسن‌ترهاست یا جوان‌ترها؟ البته اینها همه «اگر» است و هنوز هیچ‌چیز مشخص نیست ولی اگر عربستان سعودی در حج 1400، زائران کشورهای دیگر را پذیرش کند، اولویت اعزام با زائرانی است که سال گذشته نسبت به واریز پول به سازمان حج و زیارت اقدام کرده‌اند. حال از بین آنها جوان‌ترها را در اولویت اعزام قرار می‌دهیم. چون مسن‌ترها به‌دلیل شرایط بیماری کرونا جزو گروه‌های با ریسک بالا هستند. حتی افرادی که دچار بیماری قلبی، دیابت، سرطان بهبودیافته و دیالیزی هستند هم جزو گروه پرخطر محسوب می‌شوند و باید در اعزام‌شان تجدیدنظر کرد.
هر موقع که سازمان حج و زیارت به‌عنوان متولی حج، مذاکرات با طرف سعودی را انجام دهد و تفاهمنامه حج امسال امضاء شود، مرکز پزشکی حج و زیارت نیز طبق فهرست زائرانی که برای اعزم به حج 99 نهایی شده بودند، عمل خواهد کرد.
دقیقا تأکید بر اعزام کدام گروه سنی و ممانعت از اعزام مبتلایان به کدام بیماری‌های زمینه‌ای وجود دارد؟ عربستان باید اعلام کند که زائران را با چه مختصاتی از نظر گروه سنی و وضعیت سلامتی می‌پذیرد. خوشبختانه محدوده سنی و بیماری‌های زمینه ای زائرانی را که قرار بود در سال 1399 برای به جا آوردن حج تمتع به سرزمین وحی اعزام شوند در دست داریم و البته با توجه به امکان تغییر آنها در یکسال اخیر، درصورتی که تفاهمنامه حج تمتع 1400 بین ایران و عربستان منعقد شود، یک بازبینی و بررسی جدی دوباره هم خواهیم داشت. در دستورالعمل بهداشتی که برای حج 99 تدوین کرده بودیم، بر ممانعت از اعزام بیماران قلبی و ریوی و بیماران دارای نقص سیستم ایمنی تأکید شده بود که به‌طور قطع امسال هم درصورت اعزام زائران ایرانی، رویکرد سختگیرانه‌ای در این زمینه خواهیم داشت. به‌عنوان نمونه، بیماران دیالیزی‌ را در دوره‌های گذشته اعزام می‌کردیم اما در این دوره اگر حج برگزار شود، از اعزام این بیماران جلوگیری بعمل خواهد آمد.
درصورتی‌که حج 1400 با حضور زائران کشورهای مختلف برگزار شود، آیا زمان کافی در زمینه انتخاب کادر پزشکی و درمانی مستقر در درمانگاه‌ها و هتل‌های محل اقامت زائران را دارید؟ خوشبختانه پزشکانی که سال گذشته به‌عنوان کادر پزشکی و درمانی حج ثبت‌نام شدند، اعلام کرده‌اند که اگر حج 1400 برگزار شود، برای خدمت‌رسانی به زائران آماده هستند.
درباره تامین واکسن مورد نیاز برای تزریق به زائران نیز هماهنگی لازم صورت گرفته است؟ وزیر بهداشت در زمینه تأمین واکسن مورد نیاز حجاج در موعد مقرر، قول مساعد داده است و در این زمینه مشکلی نداریم.
کد خبر 598520 برچسب‌ها حج عضویت در کانال تلگرام خبربان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/356450/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نجات جان مرد 43 ساله از مرگ حتمی در خواف!

پیام مدیرکل آموزش و پرورش استان خراسان رضوی به مناسبت سوم خرداد، سالروز فتح خرمشهر

مناسبت روز/ شنبه، 3 خرداد ماه

ویژه‌ برنامه گرامیداشت سالروز آزادسازی خرمشهر در پردیس بین‌المللی کیش دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد

قیمت پیاز اشک کشاورزان را درآورد

از کاهش قیمت میوه و سبزی تا افزایش قیمت مرغ و تخم‌مرغ

ایراد مصوبه افزایش ضریب حقوق سال 1404 کارمندان چه بود؟

تمرکز زدایی و عدالت توسعه‌ای، محور برنامه‌های دولت است

پیام استاندار خراسان شمالی به مناسبت سالروز آزادسازی خرمشهر

گام بلند استاندار خراسان رضوی برای توسعه ورزش قهرمانی در استان

خواف می‌تواند موتور پیشران توسعه شرق کشور باشد

ترانه محلی «کوچه لره سو سپمیشم» با صدای مصطفی راغب

ادای دین شاعران گیلانی به شهید آیت‌الله رئیسی و شهدای خدمت در عصر شعر «بیت هشتم»

هوش مصنوعی در خدمت ترویج فرهنگ ایثار و شهادت قرار می‌گیرد

سنگ بنای جامعه پویا ، توانمند سازی خانواده ها وفرزندان است .

استفاده از آب شرب برای مصارف غیرضروری باید متوقف شود

قدردانی از خانواده ای که با اهدای عضو درگذشته شان، جان 4 نفر را نجات دادند

استاندار خراسان رضوی فرم اهدای عضو پر کرد

چشم‌انداز 3000 مگاواتی انرژی تجدیدپذیر خراسان رضوی محقق میشود

طوفان باد و آفتاب در «مشهد اینوکس»

کونته: سخت‌ترین قهرمانی عمرم بود

جشن‌قهرمانی ناپولی به کنفرانس‌ خبری کونته کشیده‌ شد

کونته به عنوان بهترین سرمربی فصل سری‌آ انتخاب شد

آتش بازی هواداران ناپولی پس از قهرمانی در سری آ

اسکات مک تامینی برترین بازیکن فصل سری آ شد

خلاصه بازی کومو 0 - اینتر 2

خلاصه بازی ناپولی 2 - کالیاری 0

کونته و شاگردانش فاتح جنگ گلادیاتورها شدند

حال و هوای بی نظیر اطراف ورزشگاه آرماندو مارادونا پس از قهرمانی ناپولی

لوکاکو با این گل بین هواداران اینتر منفورتر شد

پاسخ سردار دورسون به سوالی درباره عدم قهرمانی فنرباغچه

سرنخ از آینده مودریچ؛ لوکیتا در انگلیس!

گل اول اینتر به کومو توسط دی فرای

طارمی در موقعیت تک به تک با رینا موفق به گلزنی نشد

گل اول ناپولی به کالیاری توسط اسکات مک‌تامینی در دقیقه 42

اخراج پپه رینا، گلر کومو با خطا روی مهدی طارمی

صحبت در گوشی مهدی طارمی با پپه رینا، هنگام خروج این گلر کهنه‌کار از زمین پس از دریافت کارت قرمز

گل دوم اینتر به کومو با پاس گل طارمی

گل دوم ناپولی به کالیاری توسط روملو لوکاکو

زیبایی‌شناسی قرآن، چراغ راه تعلیم و تربیت در عصر حاضر است

مقصر افزایش قیمت سیمان، قطعی‌های برق است؟

استاندار خراسان جنوبی: تمامی 14 قطعه پروژه راه‌آهن خراسان جنوبی فعال است

ترانه «این روزها» از احسان خواجه امیری

دو هشدار هواشناسی؛ بارش تگرگ و وزش باد شدید در 20 استان

یک کشته در سانحه رانندگی محور کنارگذر شمالی بجنورد

مصاحبه آموریم پس از فینال لیگ اروپا افتضاح بود!

فرگوسن از دیدن شکست یونایتد زجر کشید

رونالدو کوتاه آمد؛ وایادولید فروخته می‌شود!

ستاره لاتزیو تایید کرد؛ از سیتی پیشنهاد دارم

خداحافظی امباپه با مودریچ؛ تو تاریخ رئال را نوشتی!

ویکی پدیاجستجو