پیام خراسان - مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی از آغاز عملیات گمانهزنی باستانشناسی در محوطه پارینهسنگی دق جزیره در شهرستان سرایان خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان جنوبی ، برآبادی گفت: عملیات گمانهزنی در محوطه دق جزیره، بهعنوان بزرگترین محوطه پارینهسنگی در شرق کشور، از تاریخ 17 تیرماه و با مجوز پژوهشگاه میراثفرهنگی آغاز شده است.
وی افزود: این محوطه بر اساس مطالعات پیشین، نشان هایی از دوره پارینهسنگی قدیم تا پارینهسنگی میانی را در خود جای داده است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی افزود: این محوطه که طبق برآوردهای اولیه بیش از 100 هکتار وسعت دارد می تواند درک ما از نخستین ساکنان این بخش از فلات ایران را بهطور قابل توجهی دگرگون سازد.
برآبادی افزود: پس از اواسط قرن بیستم و با پایان مطالعات کارلتون استنلی کوون، هیچگونه عملیات گمانهزنی در محوطههای پارینهسنگی شرق فلات ایران انجام نشده بود و این نخستینبار در هفت دهه اخیر است که مطالعاتی از این دست در خراسان جنوبی آغاز شده و امیدواریم با اجرای این طرح، ضمن تعیین دقیق عرصه و حریم محوطه دق جزیره، از تخریبهای بیشتر این محوطه جلوگیری کنیم.
سرپرست تیم مطالعاتی، نیز گفت: برخلاف برخی محوطههای کلیدی فلات مرکزی ایران که از نوع نبکا هستند، محوطههای پارینهسنگی شرق کشور عموما ریختشناسی متفاوتی دارند و بیشتر با محوطههای روباز سواحل جنوبی شاخاب پارس قابل مقایسهاند؛ موضوعی که بر پیچیدگی این محوطهها میافزاید.
علی صدرایی، افزود: در این رابطه و برای دستیابی به درک دقیقی از وضعیت محوطه در نخستین گام، با بررسی سیستماتیک سطح محوطه، محدوده پراکنش کلی دستافزارهای سنگی را ثبت خواهیم کرد و بخشی از این فاز عملیاتی تاکنون انجام شده و این بخش از عملیات عمدتا بدون برداشت دست افزار سنگی صورت خواهد گرفت تا کمترین میزان تخریب در سطح محوطه ایجاد شود.
صدرایی تأکید کرد: این روش به ما کمک میکند تا درک بهتری از شدت و تمرکز استقرار در دق جزیره و تنوع صنایع سنگی موجود به دست آوریم. همچنین، نقشه راهی قابل اتکا برای ادامه عملیات گمانهزنی فراهم خواهد کرد که کمترین تخریب را به همراه دارد.
وی ابراز امیدواری کرد: با تداوم این عملیات و مطالعات بعدی، به گاهنگاری دقیق این محوطه دست یابند امری که به ما کمک خواهد کرد تا تراژدی نبود دیرینگی مطلق از محوطههای شرق ایران را پایان ببخشیم و درک دقیقی از وضعیت هومینینهای شرق ایران را به دست آوریم.
منبع: خبرگزاری صدا و سیما