يکشنبه ۵ مرداد ۱۴۰۴
اجتماعی

کاهش نگران‌کننده منابع آبی در خراسان رضوی

کاهش نگران‌کننده منابع آبی در خراسان رضوی
پیام خراسان - مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی کاهش منابع آبی در خراسان رضوی را نگران‌کننده خواند.
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی کاهش منابع آبی در خراسان رضوی را نگران‌کننده خواند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز خراسان رضوی، محمدعلی نعمت نژاد در جمع خبرنگاران با اشاره به کاهش محسوس بارندگی در این استان گفت: هم اینک نسبت به دوره بلندمدت، بارندگی در سطح استان 30 درصد کاهش داشته است که این رقم در حوزه شهرستان مشهد به 51 درصد کاهش نسبت به سال گذشته می‌رسد.
وی با بیان اینکه این کاهش بارندگی تأثیر مستقیمی بر ورودی آب به مخازن سد‌ها داشته است، افزود: سد‌ها به‌ویژه آنهایی که برای تأمین آب مشهد اهمیت دارند، مانند سد‌های حوزه شهرستان قوچان، دچار افت محسوس ورودی شده‌اند.
نعمث نژاد ادامه داد: کل حجم مخازن استان یک میلیارد و 172 میلیون مترمکعب است، اما اکنون فقط حدود 136 میلیون مترمکعب آن پر شده که از این میزان، حدود 72 میلیون مترمکعب مربوط به سد دوستی است؛ در حالی که در همین بازه زمانی در سال گذشته، میزان پرشدگی سد‌ها به 294 میلیون مترمکعب می‌رسید.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی همچنین با اشاره به وضعیت نگران‌کننده تأمین آب شرب مشهد تأکید کرد: امروز تنها 83 میلیون مترمکعب آب برای مشهد در دسترس است، در حالی که در همین ایام در سال گذشته این عدد 225 میلیون مترمکعب بود. 
به گفته او، به لحاظ درصدی، پارسال 17 درصد از حجم مخازن در اختیار مشهد بود، اما اکنون تنها شش درصد است که این وضعیت بسیار نگران‌کننده محسوب می‌شود.
نعمت نژاد با اشاره به وضعیت فشار شبکه و اقدامات در دست اجرا گفت: اگرچه بخشی از فشار شبکه با اقداماتی کاهش یافته، اما هنوز بخش قابل توجهی از مشکل پابرجاست و به‌طور کامل برطرف نشده است.
وی با تأکید بر ضرورت اقدامات فوری در حوزه تأمین آب مشهد اظهار کرد: برای عبور موقت از پیک مصرف، به‌ویژه در تابستان پیش‌رو، 14 طرح اضطراری برای شهر مشهد تعریف شده است که عمدتاً در بازه یک‌ساله اجرا خواهند شد.
اسماعیلیان با اشاره به طرح‌های میان‌مدت نیز افزود: در حوزه شرکت آب منطقه‌ای، سه طرح مهم در حال پیگیری است که شامل ساخت سد شوریجه، انتقال آب از ارتفاعات شمالی هزار مسجد، و انتقال پساب از غرب دشت مشهد به‌منظور جایگزینی با برداشت از چاه‌های کشاورزی می‌شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای تأکید کرد: با توجه به شرایط اقتصادی کشور، بخش قابل توجهی از طرح‌ها با محدودیت‌های اعتباری مواجه هستند، اما تلاش می‌کنیم اقدامات اضطراری در اولویت قرار گیرد.
پیشرفت فیزیکی طرح انتقال آب در کریدور جنوب شرق کشور 
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی درباره یکی از طرح‌های میان‌مدت تامین آب در منطقه گفت: طرح بزرگ انتقال و تأمین آب در کریدور جنوب شرق کشور در حال اجراست و سه استان سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی را در بر می‌گیرد.
وی با بیان اینکه اجرای این طرح هم اینک توسط وزارت صنعت و با مشارکت بخش خصوصی در حال انجام است، افزود: در استان سیستان و بلوچستان، آب‌شیرین‌کن این طرح حدود 20 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و در حوزه سامانه انتقال نیز تاکنون 31 درصد پیشرفت ثبت شده است.
این مسئول همچنین به آغاز عملیات حفاری تونل‌ها اشاره کرد و گفت: در مسیر طرح، حفاری تونل نیز آغاز شده و تاکنون حدود یک کیلومتر و 11 متر از تونل حفاری شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای با بیان اینکه این طرح فقط برای مراکز استان‌ها نیست، اظهار داشت: نیاز‌های آب شهر‌ها و روستا‌های واقع در طول مسیر نیز در طراحی این خط انتقال دیده شده و وزارت صمت در تلاش است تا با تصویب قانون خرید تضمینی آب در مجلس شورای اسلامی، زمینه اجرای کامل طرح را فراهم کند.
وی درباره وضعیت این طرح در خراسان رضوی نیز گفت: پیشرفت طرح در این استان بستگی به تأمین اعتبارات دارد؛ طبق مصوبه کشوری، زمان‌بندی اجرای این طرح تا سال 1410 پیش‌بینی شده، اما در خراسان رضوی، مجری طرح، سال 1406 را به‌عنوان زمان پایانی اعلام کرده است که تحقق آن بستگی به شرایط مالی و اجرایی دارد.


نظرات شما